Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Svatomartinský oběd se neobejde bez husího kaldounu! Připravte ho s masovými knedlíčky a domácími raviolkami!

Svatomartinský oběd se neobejde bez husího kaldounu! Připravte ho s masovými knedlíčky a domácími raviolkami!

8.11.2018 - redakce Babinet.cz

Svátek sv.Martina je sice pár dní za námi, ale martinské hody si můžete ještě v některých restauracích dopřát. Pakliže už to letos nestihnete, zkuste si třeba příští rok připravit vlastní hody. A nemusí to být jen o klasice "martinské huse", ale uvařit si můžete i další pochoutky z tohoto velkého opeřence. Tato vynikající polévka pak jistě zůstane trvale ve vašem jídelníčku. Pakliže patříte mezi labužníky, tak určitě tento recept vyzkoušejte! Přejeme dobrou chuť!

Vezmeme očištěnou husu, husí droby (očištěné a nakrájené), oloupanou cibuli vcelku a dáme do hrnce se studenou vodou. Vodu osolíme. Na mírném ohni vaříme cca 60-90 minut. Průběžně zbíráme z vrchu sraženou bílkovinu (pěnu) Až bude masíčko měké vyjmeme ho. Do hrnce vložíme na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, malé kousky květáku, růžičkovou kapustu nakrájenou na 1/2 či 1/4. Mezi tím si obereme husu a nakrájíme maso na kousky které nám budou vyhovovat. Po změknutí zeleniny přidáme hrášek, na jemné proužky nakrájený pórek. Na konec nadrobno nasekanou kudrnku a petrželovou nať plochou. Zahustíme máslovou jížkou z hladké mouky. Vložíme obrané maso z husy, knedlíčky, raviolky a můžeme podávat:-) Dochucuje se pouze solí a bílým pepřem.

Masové knedlíčky: cca 80 gr husích jater a 200 gr masa z husy. Oboje semeleme, přidáme vajíčko, dochutíme majoránkou, česnekem, solí a bílým pepřem, zahustíme troškou strouhanky. Vytvoříme kuličky, obalíme lehce ve strouhance aby se nám to nelepilo a dáme vařit cca 8 minut.

Raviolky: část směsy na knedlíčky si schováme i na raviolky, Těsto vytvoříme z 100gr hrubé mouky, 100 gr polohrubé mouky, žloutku, kávové lžičky povoleného másla a soli. Uválíme 2 placky. Na jendnu placku kávovou lžičkou naneseme masovou směs cca 10 cm od sebe. Štětečkem namočeným ve vodě okolo masové kuličky těsto potřeme a přiklopíme druhým plátem těsta. Prsty okolo pomačkáme a například sklenicí vykrojíme raviolky. Kraje můžeme různě ozdobně vytvarovat vydličkou či jinou pomůckou. Opět vaříme cca 5 minut. Raviolky můžeme vytunit například přidáním mascarpone k masové směsi.. Podle fantazie:-)

 

Recept nám poskytl šéfkuchař a majitel restaurace Hliněná bašta v Průhonicích u Prahy, pan Hynek Vávra.

Vaše názory

Další recepty

  • Bramborové muffiny se slaninou

    Muffiny nemusí být jen nasladko. Zkuste je naslano! Vvyzkoušejte úžasný recept od MP krásno! Dobrou chuť! Suroviny 550 g brambor 225...

  • Italský hruškový koláč

    Přemýšlíte, jak naložit s podzimní hruškovou úrodou? Přeneste do své kuchyně kousek slunné Itálie a věnujte čas přípravě Italského...

  • Podzimní grilování

    I podzim má mnoho gurmánských podob a nabízí nejednu chutnou příležitost. Zvláště ten letošní nesmírně teplý, kdy počasí leckdy bývá letní než...

  • Perník litý na plech (rok 1947)

    Jak už sám název (přesněji letopočet v něm) napovídá, dneska opětovně zabrousíme na téma historických receptů našich praprapředků. Na pomoc si...

Náš tip