Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Kaštany na talíři

Kaštany na talíři

5.11.2018 - AndreaP.

Jedlé kaštany (maróny) jsou plodem kaštanovníku setého Castanea sativa, mohutného stromu dorůstajícího až do výšky 35 metrů. Na pultech našich obchodů jsou k dostání od září do února. Syrové kaštany jsou trpké, po tepelné úpravě z nich ovšem získáte chutnou a kaloricky velmi hodnotnou pochoutku. Přesvědčte se sami...

Kaštany jsou bohaté na vitamíny skupiny B, na bílkoviny, tuky a glycidy. Energetická hodnota plodů 210 kcal na 100 g je proto vysoká. V kuchyni lze s kaštany naložit různě. Oblíbené jsou pečené a nebo vařené. Američtí občané si bez nich například nedokážou představit nádivku do krocana.

Kaštany se také melou na mouku, která tvoří jednu ze základních cukrářských surovin - přidává se do dortů, chleba, pečiva, pudinků i zmrzliny. Z marónů se vyrábí i likér.

Příprava kaštanů

Na vypouklé straně kaštany nejdříve nařízneme krátkým nožem do tvaru X - asi 2,5 cm dlouhý řez do hloubky asi 4 mm.

Rozhodnete-li se kaštany uvařit, vařte je 8 minut, potom zabalte do ručníku a pevně stiskněte, aby se skořápky rozdrtily. Potom horké kaštany oloupejte. Ovšem pozor, horké kaštany jsou opravdu horké! Jakmile vystydnou, skořápka tvrdne a kaštan už neoloupete.

Pečené kaštany připravíte tak, že je poskládáte na plech řeznou stranou nahoru a pečete v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia po dobu 10 až 15 minut, až skořápky začnou praskat a maso hnědnout. Loupeme stejně jako vařené kaštany.

Kaštany můžete opéct i na pánvi. Pokud nemáte speciální pánev na pečení kaštanů, lze použít i obyčejnou. Kaštany vyskládáte na pánev v jedné vrstvě, pokropíte trochou vody, přikryjete a opékáte. Abyste předešli spálení, je třeba pánví vodorovně třást. Celý proces trvá 5 až 10 minut. Hotové kaštany poznáte podle hodně tmavé skořápky.

 

  • Jedlé kaštany pečené s šalotkami (Marrons) /pro 4 osoby/
  • 750 g jedlých kaštanů, 2 šalotky, 50 g másla, kajenský pepř, sůl, sekaná petrželka

    Kaštany po obvodu nařízneme, vložíme na plech a zasuneme do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia. Pečeme asi 15 minut, až se slupky rozevřou. Poté je sloupneme a dbáme, abychom odstranili i světlou vnitřní slupku. Šalotky oloupeme a nadrobno pokrájíme. Rozehřejeme 20 g másla a šalotky na něm zesklovatíme. Přidáme zbylé máslo a krátce zpěníme. Vložíme kaštany, okořeníme kajenským pepřem a osolíme. Za častého potřásání pánví pečeme asi 2 minuty a okamžitě podáváme. Podle chuti posypeme sekanou petrželkou.

    Tip: kaštany se hodí jako příloha k vepřové nebo hovězí pečeni, drůbeži a zvěřině.

     

  • Kaštanový krém (Créme de marrons) /pro 4 osoby/
  • 500 g jedlých kaštanů, 1 chemicky neošetřený citrón, 250 ml suchého bílého vína, 100 g cukru, 2-3 lžíce třešňovice nebo calvadosu, 150 g kysané smetany, případně 4 čerstvé fíky (lze vynechat)

    Jedlé kaštany kolem dokola nařízneme a vaříme v dostatečním množství vody asi 30 minut. Poté je scedíme a ihned oloupeme. Citrón omyjeme, osušíme a ostrouháme z něj kůru. Kaštany s vínem, cukrem, citronovou kůrou uvedeme do varu a vaříme je v nezakrytém hrnci tak dlouho, až se dalí snadno rozmáčknout vidličkou. Necháme je chvíli vychládnout a rozmixujeme. Přitom postupně po kapkách přidáváme třešňovici nebo calvados. Kaštanové pyré protlačíme sítem a po lžících do něj zašleháváme kysanou smetanu. Krém musí být hladký a napěněný. Hotový krém postavíme alespoň na 1 hodinu do chladu. Poté ještě jednou prošleháme a kopečky krému upravíme na dezertní talířky. Máme-li fíky, nakrájíme je na plátky a ozdobíme ji mi krém.

     

  • Pečený krocan /pro 4 osoby/
  • 1 krocan, 3/4 kg jedlých kaštanů, máslo, vývar z masa, sůl, pepř, tymián, muškátový oříšek, petrželka

    Tuk a játra z krocana jemně usekáme. Kaštany z jedné strany nakrojíme a vaříme ve vodě, až se dají snadno sloupat. Po oloupání je uvaříme ve vývaru z masa doměkka. Prolisujeme je a smícháme s tukem a játry. Přidáme podle chuti koření a jemně rozsekanou petrželku a rozředíme vývarem z kaštanů. Nádivkou naplníme krocana, zašijeme ho a pečeme na másle za častého podlévání šťávou.

     

  • Kaštany s těstovinami /pro 2 osoby/
  • 400 g těstovin, 1 lžíce oleje, sůl

    Omáčka: 100 g upečených a oloupaných kaštanů, 0,5 dl bíleho vína, 1 cibulka s natí, 1 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, 1 feferonka, sůl

    Těstoviny dáme vařit do hrnce s dostatečným množstvím osolené vody se lžící oleje. Mezitím připravíme omáčku. Na pánvi rozpustíme máslo a olivový olej, přidáme česnek nakrájený na plátky, část nakrájené cibulky a kaštany nakrájené na plátky. Vše rychle opečeme, zalijeme vínem, krátce povaříme a případně osolíme. Uvařené těstoviny scedíme a ihned promícháme s připravenou omáčkou. Rozdělíme je na talíře a každou porci posypeme zbylou nasekanou cibulkou a feferonkou.

     

  • Kaštanová pěna
  • 200 g upečených a oloupaných kaštanů, 6 žloutků, 100 g moučkového cukru, 1 dl smetany 1 kelímek smetany ke šlehání, 50 g medu, 1 sáček ztužovače šlehačky, ovoce a oplatky na ozdobení

    Upečené a oloupané kaštany umeleme. Žloutky s cukrem ušleháme ve vodní lázni do husté pěny. Přidáme nastrouhanou čokoládu, med, mleté kaštany a smetanu a dobře promícháme. Na závěr lehce vmícháme šlehačku se ztužovačem. Pěnu rozdělíme do pohárů a před podáváním ozdobíme ovocem a oplatkymi.

    K přípravě článku byly využity informace ze stránek Labužník.com.

    Vaše názory

    Další recepty

    • Bramborové muffiny se slaninou

      Muffiny nemusí být jen nasladko. Zkuste je naslano! Vvyzkoušejte úžasný recept od MP krásno! Dobrou chuť! Suroviny 550 g brambor 225...

    • Italský hruškový koláč

      Přemýšlíte, jak naložit s podzimní hruškovou úrodou? Přeneste do své kuchyně kousek slunné Itálie a věnujte čas přípravě Italského...

    • Podzimní grilování

      I podzim má mnoho gurmánských podob a nabízí nejednu chutnou příležitost. Zvláště ten letošní nesmírně teplý, kdy počasí leckdy bývá letní než...

    • Perník litý na plech (rok 1947)

      Jak už sám název (přesněji letopočet v něm) napovídá, dneska opětovně zabrousíme na téma historických receptů našich praprapředků. Na pomoc si...

    Náš tip