Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Nápady na rychlou teplou večeři, aneb přece to ztvrdlé pečivo nevyhodím

Nápady na rychlou teplou večeři, aneb přece to ztvrdlé pečivo nevyhodím

1.11.2018 - redakce Babinet.cz

Dnes si představíme pár jednoduchých pokrmů, při kterých využijete ztvrdlé pečivo, o které v kuchyni nikdy není nouze. Ano, uhodli jste správně, jedná se o přípravu večeře ze strouhanky... Tu vyrobíte lehce na každém struhadle nebo mlýnku, ale nejrychlejší z nich je strouhání pečiva na robotu

 

Papriky plněné česnekovou strouhankou

4 papriky, 1/8 l olivového oleje, 100 g strouhanky, 2 stroužky česneku, 2 vejce, sůl, petrželová nať, 150 g tvrdého sýru

Papriky po délce rozpůlíme a vyčistíme. Pak připravíme nádivku: na polovině rozehřátého oleje krátce osmahneme strouhanku, vmícháme nasekaný česnek a osolíme. Pak sejmeme z kamen a vmícháme ušlehaná vejce, nasekanou petrželku a nastrouhaný sýr. Směsí naplníme půlky paprik. Do zapékací nádoby nebo na plech nalijeme zbylý olej, naskládáme papriky a v předehřáté troubě pečeme asi 30 minut při 200 °C.

 

Kyjevské fazole

 

675 g konzervovaných červených fazolí, 150 g čerstvé strouhanky, 120 g másla, 1 nadrobno nasekaný pórek, 1 lžíce petrželky, 1 vejce, sůl, pepř, olej, 3 rozetřené stroužky česneku

Nejdříve vyrobíme česnekové máslo. Česnek,100g másla a petrželku rozetřeme v misce. Dáme na list pečícího papíru, stočíme a dáme chladit do lednice.

Mačkadlem na brambory rozmačkáme červené fazole a vmícháme 75g strouhanky.

Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme pórek a smažíme na plameni za stálého míchání 3-4min. Přidáme fazolovou směs s petrželkou na pánev, osolíme a promícháme. Pak necháme trochu vychladnout. Tvarujeme šišky. Česnekové máslo vložíme doprostřed každé šišky. Pak vyválíme ve vejci a zbylé strouhance a lehce osmažíme.

Podáváme se zeleninou – restovanou nebo dušenou.

 

Brambory s cibulí

1/2 kg brambor, 1 cibule, sůl, pepř, strouhanka, petrželová nať

Cibuli nakrájíme na plátky osmahneme dozlatova na tuku v kastrolu, přidáme oloupané, na plátky nakrájené syrové brambory, osolíme, opepříme a podlijeme asi 3 dl vody. Dusíme pod pokličkou do poloměkka, pak pokličku sejmeme, brambory urovnáme, posypeme strouhankou a dopečeme v troubě.

Podáváme ozdobené jemně sekanou pažitkou k vejcím nahniličko, k zelenině nebo se zeleninovým salátem.

 

Vařená brokolice se strouhankou

mladá brokolice, sůl, strouhanka, máslo, petrželová nať, majonéza

Očištěnou a slanou vodou propláchnutou brokolici vložíme do hnce s horkou osolenou vodou a pod poklicí uvaříme doměkka.

Strouhanku mezitím opražíme nasucho v pánvi. Uvařenou brokolici scedíme, necháme okapat, rozdělíme na talíře, posypeme praženou strouhankou a přelijeme rozpuštěným máslem a majonézou.

 

Dobrou chuť!

 

Vaše názory

Další z magazínu

  • Blíží se advent! 4 tipy na domácí vánoční vůně

    Vánoce jsou pro mnohé stresujícím časem. Všechen ten shon, stres a bláznění kolem svátků se rok co rok opakuje. Ale nezapomínejte, že jaké si...

  • Provence styl! V čem tkví jeho kouzlo?

    Ocitli jste se už někdy v  domácnosti, penzionu, či restauraci , která dýchala provensálským stylem ? Pokud ano, jistě na takovýto interiér...

  • Nechte Windomatic umýt okna za vás

    Víte, která úklidová činnost patří mezi ty nejméně oblíbené? Umývání oken. Nekonečné drhnutí špíny a leštění šmouh, které stejně nikdy...

  • Pusťte si domů páru

    Co doma používáte nejčastěji? Jakého úklidového pomocníka skoro nedáte z ruky? Žehličku? Mop? Tam, kde je velká rodina a spousta metrů pevných...

Náš tip