Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Připálené pánve a hrnce? 3 spolehlivé triky, jak je vyčistit!

Připálené pánve a hrnce? 3 spolehlivé triky, jak je vyčistit!

19.10.2018 - redakce Babinet.cz

Když zoufale stojíte u dřezu a s vypětím posledních sil drhnete drátěnkou už přes hodinu připálený hrnec, nejsou to zrovna ty nejšťastnější okamžiky ve vašem životě. Ruce už máte díky čisticím prostředkům vysušené na troud, pokožka začíná na jemných místech praskat a máte chuť s tím praštit. Jak čistily připálené a jinak znehodnocené nádobí naše babičky? Měly svoje fígle. Vy se s nimi můžete seznámit právě teď.

Když nebyla chemie

Staré praktiky se čím dál víc těší popularitě a oblibě. Častěji a častěji se pídíme po dávných metodách, které se používaly v dřívějších domácnostech našich moudrých předchůdkyň.

Čistilo se tím, co dům dal a výsledný efekt se dostavil v plné parádě. Fungovalo to tehdy, proč by to nemělo fungovat i dnes? Na lidové odkazy a babské rady je vždy spolehnutí. Už mockrát pomohly i tam, kde kupované prostředky selhaly.

Chcete li tedy dopřát odpočinek své podrážděné pokožce a ještě ušetřit nemalé peníze, ale zároveň vám leží v hlavě ta šíleně připečená pánev, která na vás už dva dny čeká, jste tady dnes správně.

Babské rady, jak na připálené nádobí 3x JINAK

Tři fantastické univerzální čistící směsi, které rozhodně stojí za to vyzkoušet. Alespoň tak o nich vypráví stará moudra. Které směsi to jsou?

1. Jedlá soda

Jedlá soda má opravdu široké spektrum využití, ostatně i o ní už bylo napsáno mnoho. Ani v případě připálených pánví nezůstává pozadu. Jedlou sodu však nepoužívejte na smaltované nádobí. Mohla by jej nenávratně poškodit.

První směs je tedy následující: Smíchejte šálek jedlé sody s pěti lžičkami prostředku na nádobí. Promíchejte a nakonec přidejte tři polévkové lžíce 3% peroxidu vodíku. Vymíchejte hustší, ale hladkou pastu. Zdá li se vám až příliš hutná, přidávejte po lžících peroxid. Pak už stačí jen pastu nanést tam, kam potřebujete a nechat 15 minut působit. Poté vyčistěte navlhčenou houbičkou a omyjte pod teplou tekoucí vodou.

2. Sůl

V případě druhé směsi se vám bude hodit hrubozrnná sůl. Ale v nejhorším si vystačíte i s obyčejnou jemnou kuchyňskou solí.

Nasypte sůl na pánev a rovnoměrně rozprostřete. Zahřejte takto nasolenou pánev na mírném plameni. Stačí tři minutky. Poté odstavte a nalijte do teplé nasolené pánve olej. Stačí půl šálku. Promíchejte. Teď je pravý čas přidat horkou vodu. Opět stačí jen šálek. Znovu promíchejte a nechte vše takto hodinu působit. Po uplynutí hodiny vyčistěte povrch houbou. Pak stačí pánev pouze opláchnout pod teplou tekoucí vodou.

3. Ocet

Také ocet nemůže v čistících procesech chybět. Zahřejte pánev, či hrnec, který potřebujete vyčistit. Mezitím si v rozprašovači smíchejte šálek octa a balíček kypřicího prášku. Pak naneste směs na zahřáté nádobí a vyčistěte. Na konec opět jen opláchněte pod proudem teplé vody.

 

Napsala Bára Klímová

 

 

 

Vaše názory

Další z magazínu

  • Blíží se advent! 4 tipy na domácí vánoční vůně

    Vánoce jsou pro mnohé stresujícím časem. Všechen ten shon, stres a bláznění kolem svátků se rok co rok opakuje. Ale nezapomínejte, že jaké si...

  • Provence styl! V čem tkví jeho kouzlo?

    Ocitli jste se už někdy v  domácnosti, penzionu, či restauraci , která dýchala provensálským stylem ? Pokud ano, jistě na takovýto interiér...

  • Nechte Windomatic umýt okna za vás

    Víte, která úklidová činnost patří mezi ty nejméně oblíbené? Umývání oken. Nekonečné drhnutí špíny a leštění šmouh, které stejně nikdy...

  • Pusťte si domů páru

    Co doma používáte nejčastěji? Jakého úklidového pomocníka skoro nedáte z ruky? Žehličku? Mop? Tam, kde je velká rodina a spousta metrů pevných...

Náš tip