Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Trápí vás časté nadýmání? Jak mu předejít

Trápí vás časté nadýmání? Jak mu předejít

16.10.2018 - redakce Babinet.cz

Nadýmání je zmnožení plynu ve střevě. Na jedné straně se plyn do střeva dostává potravou polykáním a na druhé straně vzniká při chemických trávicích reakcích, z kvašení a hnití. Na druhé straně se plyn absorbuje a eliminuje. Mezi těmito procesy musí být jistá rovnováha. Záleží na jedinci, době a potravě.

Nadýmání přináší svému nositeli nevolnost, nadmutí, pocit plnosti, bolestivé napětí až kolikovité bolesti a tlakem na bránici může vyvolat také bušení u srdce.

Velmi často vzniká nadměrná tvorba plynů ve střevech při poruchách trávení na podkladě nedostatečné činnosti enzymů, za přítomnosti bakterií se proces hnití ještě více zesiluje.

Léčebný postup:

V léčbě upravujte dietní zásady. Vyhýbejte se nadýmavým zeleninám jako je cibule, zelí, fazole, čočka. Dále omezujte cukry. Při současném průjmu může pomoci vynechání mléka.

Zlepšení difuse plynů lze dosáhnout zlepšením cirkulace. Proto doporučujeme sport, pohyb, cvičení, masáže dutiny břišní. Svůj vliv na hromadění plynů má zácpa, proto používejte prostředky na odstranění zácpy, psyllium, lněná semínka apod.

Když se nechcete zbavit možnosti užívat luštěniny je možno se zaměřit na přípravu těchto potravin, abychom předešli nadýmání.

1. Luštěniny namáčejte předem a použitou vodu slévejte (výjimkou je např. červená čočka, která se vaří bez namáčení).

2. Vařte společně s majoránkou, tymiánem nebo saturejkou.

3. Na dno hrnce dejte 3-4 cm mořské řasy (nejlépe kombu nebo wakame).

4. Při přípravě je vhodné použít cibuli, pórek, česnek.

5. Na talíři je nejvhodnější přílohou kombinace čerstvé nebo krátce podušené a kvašené zeleniny, tak zvané pickles. Není třeba už "vylepšovat" uzeninou nebo smaženým vejcem.

6. Jezte v klidu a dostatečně kousejte, aby již v dutině ústní mohlo dojít ke štěpení polysacharidů pomocí enzymu ptyalin.

7. Došlo-li přesto k nadýmání, doporučujeme popíjet Dětský čaj s heřmánkem a fenyklem a přemýšlet, kde se stala chyba.

 

Autor: MUDr. Pavel ŠÁCHA (ree)

Vaše názory

Další z magazínu

Náš tip