Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Báječné ořechové recepty: Od kuřete po sladké!

Báječné ořechové recepty: Od kuřete po sladké!

4.10.2018 - redakce Babinet.cz

S podzimním ochlazením přichází čas sbírání ořechů a oříšků. Máme pro vás proto malou inspiraci na zajímavé recepty s vlašskými ořechy!

Kuře s medem a ořechy

  • 1 malé kuře
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička růžové vody
  • 2 lžíce strouhaných jader vlašských ořechů
  • 1/2 lžičky zázvoru
  • tuk

Máslo rozehřejeme s medem, směsí potřeme kuře a pokapeme je ještě růžovou vodou. Kuře vložíme do pekáčku, mírně podlijeme a v troubě pečeme doměkka. Těsně před dohotovením posypeme strouhanými ořechy a zázvorem a prudce zapečeme. Podáváme s rýží.

Cukety s vlašskými ořechy

  • 1 kg cuket
  • sůl
  • pepř
  • mouka
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje z vlašských ořechů
  • 50 g nasekaných ořechů

Omyté cukety nakrájíme šikmo na kolečka, ochutíme solí a pepřem a posypeme moukou. Ve velké pánvi rozpálíme olej a cukety na něm opečeme dokřupava. Nasekané šalotky a stroužky česneku podusíme doměkka na rozpáleném oleji z vlašských ořechů. Přidáme ořechy a krátce dusíme. Cukety s ořechy dáme na talíře. Náš tip: ke konci vaření přihoďte k cuketě s ořechy natrhanou kouličku mozzarelly a za stálého míchání ji nechte rozpustit. Ihned podávejte!

Ořechové řezy

Na křehké těsto:

  • 200 g celozrnné pšeničné mouky
  • 200 g celozrnných ovesných vloček
  • 50 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 250 g vychlazeného másla

Na ozdobení:

  • 200 g jader vlašských ořechů
  • 120 g pomerančové zavařeniny
  • 5 lžic pomerančového likéru
  • 125 g másla
  • 3 lžíce sladké smetany
  • 200 g čokoládové polevy

Na křehké těsto prosijeme mouku na vál, smícháme s ovesnými vločkami a třtinovým cukrem. Do jamky rozklepneme vejce a po stranách rozdělíme malé kousky vychlazeného másla. Rukama vypracujeme hladké těsto a přímo na tukem vymazaném plechu vyválíme plát. Dáme na hodinu chladit. Troubu zapneme na 200 stupňů Celsia. Vlašské ořechy jemně nasekáme. Do hrnku dáme pomerančovou zavařeninu a polovinu pomerančového likéru. Za stálého míchání rozehřejeme na mírném ohni a plát těsta zavařeninou potřeme. Máslo rozehřejeme v hrnci se smetanou a zbývajícím likérem. Přimícháme ořechy, až se vše rovnoměrně spojí. Teplou, tekutou ořechovou směs naneseme na plát. Plech zasuneme na střední lištu rozehřáté trouby a pečeme 15-20 minut, až ořechová vrstva zhnědne. Plech vyjmeme z trouby, upečený plát necháme mírně vychladnout, nakrájíme na čtverce 5x5 cm a sejmeme z plechu. Čtverce uhlopříčně rozpůlíme na trojúhelníky. Rohy trojúhelníků podle libosti smočíme v čokoládové polevě.

Ořechové kostky

  • 4 vejce
  • 100 g cukru
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce horké vody
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 50 g piškotové strouhanky
  • 1/2 lžičky skořice
  • tuk a mouka na formu

Krém:

  • 50 g másla
  • 3 lžíce rumu
  • 50 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 50 g hrubě mletých ořechů

Žloutky s cukrem ušleháme, přidáme olej a vodu a do hustého krému zašleháme mleté ořechy, piškotovou strouhanku, skořici a lehce vmícháme hustý sníh z bílků. Upečeme ve vymaštěné a moukou vysypané formě. Vychladlý moučník rozkrojíme a potřeme krémem. Máslo utřeme s cukrem a po lžičkách zašleháme rum. Na povrchu posypeme sekanými ořechy, nakrájíme na kostky a ozdobíme.

 

 

 

 

Vaše názory

Další recepty

  • Štrůdl z piva

    Blíží se víkend, který už bude tentokráte stříbrný, čeká nás totiž třetí adventní neděle. Pečení cukroví je v plném proudu a asi většina z nás...

  • Kremrole s jablečným sněhem

    Kremrole neboli trubička je sladký cukrářský výrobek , má tvar válce (německy Rolle), kdy těsto nařezané na proužky vhodné délky, je...

  • Kuchařky, pozor z jakých ořechů upečete vánoční cukroví!

    Zvolit správné ingredience do cukroví může být občas oříšek. Zvlášť, když chcete upéct svému muži či partnerovi takové ořechové cukroví,...

  • Marokánky

    Maro kánky Petra Novotného, tak by se dal nazvat dnešní recept. Ať je ale původním autorem kdokoliv, jisté je jen to, že chutnat budou vždy a...

Náš tip