Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Omáčka (nejen) pro houbaře

Omáčka (nejen) pro houbaře

10.9.2018 - AndreaP.

Houbová omáčka nebo-li houbovka patří mezi klasiku české kuchyně.

Potřebujeme :

  • 1 l hovězího vývaru
  • 1 miska nakrajených hřibů
  • 1 žloutek
  • 1 cibule
  • 3 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • podle chuti ocet nebo citronová šťáva
  • sůl

Na zahuštění:

  • 1/4 l kysané smetany
  • 4 lžíce hladké mouky

Do vývaru dáme vařit nakrájenou cibuli a koření. Vařte asi 15 minut, pak vývar přeceďte a do čistého vývaru přidejte hřiby nakrájené na větší kousky. Vařte tak dlouho, dokud nezměknou (cca 15 minut).

Z mouky a smetany umíchejte hladké těstíčko a po částech jej vlijte do vývaru. Stále míchejte, aby omáčka nevytekla z hrnce a dobře se zavařila.

Když je asi za 15 minut hotová, zjemníme ji rozšlehaným žloutkem. Pak omáčku dochuťte octem a solí.

Podávejte s houskovými knedlíky.

Vaše názory

Další recepty

  • Králíčí řízečky s vůní dálek

    Králičí maso (tzv. bílé maso) obsahuje v porovnání s dalšími běžně dostupnými druhy mas nejméně cholesterolu. My dnes zkombinujeme toto dietní...

  • Citrónové palačinky

    Příprava těsta na palačinky je velmi jednoduchá a co je hlavní, netřeba k tomuto úkonu moc surovin, vystačíme si vždy v základu s vajíčky,...

  • Česká kuchyně zahraničním pohledem

    Jak naši tradiční kuchyni popisují jinde vám přiblížíme prostřednictvím článku z Českého konzulátu ve švýcarském Curychu. Česká kuchyně je...

  • Vanilkovo-dýňový cheesecake

    Zdravá dýňová verze oblíbeného cheesecake ... Potřebujeme : 200 g mandlí a lískových oříšků 75 ml agávového sirupu 75 ml...

Náš tip