Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Clafoutis? Upečte si ho se švestkami!

Clafoutis? Upečte si ho se švestkami!

23.8.2018 - redakce Babinet.cz

Clafoutis je francouzský tradiční koláč z třeného těsta s ovocem, hlavně s černými třešněmi: Je to obdoba české bublaniny. My si ho ale přpravíme se švestkami!

  • 125 ml mléka
  • 125 ml tučné smetany ke šlehání
  • 2-3 kapky vanilkové esence
  • 4 vejce
  • 170 g cukru krupice
  • 30 g másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 500 g švestek nebo blum
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 30 g plátečků mandlí
  • moučkový cukr na poprášení
  • šlehačka na ozdobu

Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. V menším hrnci přiveďte k varu mléko, smetanu a vanilkovou esenci. Po dosažení varu vařte minutu a nechte vychladnout. Vejce s cukrem vyšlehejte dohladka. V ohnivzdorné nádobě (nebo v ohnivzdorných miskách) rozehřejte máslo, na něj rozložte půlky vypeckovaných švestek, posypte hnědým cukrem a povařte 5 minut. Pak švestky přelijte směsí vajec a cukru a posypte plátečky mandlí. Pečte v troubě zhruba 30 minut, dozlatova. Posypte moučkovým cukrem a podávejte se šlehačkou.


Vaše názory

Další recepty

  • Králíčí řízečky s vůní dálek

    Králičí maso (tzv. bílé maso) obsahuje v porovnání s dalšími běžně dostupnými druhy mas nejméně cholesterolu. My dnes zkombinujeme toto dietní...

  • Citrónové palačinky

    Příprava těsta na palačinky je velmi jednoduchá a co je hlavní, netřeba k tomuto úkonu moc surovin, vystačíme si vždy v základu s vajíčky,...

  • Česká kuchyně zahraničním pohledem

    Jak naši tradiční kuchyni popisují jinde vám přiblížíme prostřednictvím článku z Českého konzulátu ve švýcarském Curychu. Česká kuchyně je...

  • Vanilkovo-dýňový cheesecake

    Zdravá dýňová verze oblíbeného cheesecake ... Potřebujeme : 200 g mandlí a lískových oříšků 75 ml agávového sirupu 75 ml...

Náš tip