Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Úžasný mirabelkový koláč 2 x jinak!

Úžasný mirabelkový koláč 2 x jinak!

7.8.2018 - redakce Babinet.cz

Mirabelky, také lidově zvané špendlíky, jsou díky letošnímu sluníčku opravdu lahodné. Stimulují metabolismus sacharidů, posilují nervy, zlepšují výkonnost a odolnost proti stresu. Mají mnoho vitaminu E, draslíku, vápníku, hořčíku, železa a zinku. Takže určitě neváhejte, natrhejte a upečte si s námi výborný koláč. Máme pro vás 2 recepty!!

Mirabelkový koláč s ořechy

Těsto:

  • 200 g másla nebo rostlinného tuku
  • 300 g hladké mouky
  • sůl
  • 1 lžíce velmi chladné vody

Náplň:

  • 500 g mirabelek zbavených pecek
  • 500 g krystalového cukru
  • 50 g másla nebo rostlinného tuku
  • 50 g jader vlašských ořechů

Z másla, mouky, špetky soli a lžíce chladné vody vypracujeme těsto, které vyválíme na placku o něco větší než je kulatá pečící forma. Těsto přeneseme do formy, prsty z něj vytlačíme kolem dokola formy rámeček. Rozpůlené ovoce položíme řeznou plochou na těsto. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme cukr a za stálého míchání, ještě než cukr zkaramelizuje, přidáme sekaná ořechová jádra, promícháme a nasypeme na ovoce. V mírně předehřáté troubě pečeme dozlatova.

Mirabelkový koláč s mákem

Těsto:

  • 250 g měkkého másla
  • 150 g třtinového cukru
  • 250 g celozrnné pšeničné mouky
  • 1 kypřící prášek
  • kůra a šťáva z 1 citronu
  • 1 vanilkový lusk
  • 4 vejce
  • 250 g mletého máku
  • asi 1/4 l mléka

Obložení:

  • 1 kg mirabelek
  • 100 g neslaných pistáciových oříšků
  • 40 g třtinového cukru
  • 4 lžíce slivovice

Mirabelky omyjeme, osušíme, vypeckujeme a rozpůlíme. Na suché pánvi za občasného míchání při mírném ohni opražíme 5 minut pistácie. Mirabelky a pistácie dáme do mísy. Přimícháme třtinový cukr a slivovici, přikryjeme a necháme 1 hodinu táhnout. Do pěny ušleháme máslo s třtinovým cukrem, vanilkovou dření (získáme rozkrojením vanilkového lusku a vyjmutím jeho obsahu), citronovou kůrou a šťávou až hmota krémově zhoustne. Postupně přišleháme vejce, až z krémovité hmoty zmizí stopy po žloutcích. Mouku smícháme s mákem a kypřícím práškem. Po částech ji lehce zamícháme do krémové pěny. Postupně přilijeme tolik mléka, aby vzniklo krémové těsto, které z metly šlehače stéká. Těsto rozetřeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech a uhladíme. Na povrch rozdělíme mirabelkovou směs. Plech vložíme na spodní lištu studené trouby. Troubu zapneme na 200 stupňů Celsia, koláč pečeme asi 50 minut. Vyjmeme z trouby, necháme na plechu 20 minut odpočinout a pak nakrájíme.

Vaše názory

Další recepty

  • Máte rádi nachos? Neutrácejte a upečte si je doma!

    Diskusní fóra našeho serveru jsou velmi pestrá a obsáhlá. Uživatelky (ano, jsou to převážně ženy) si zde nejen povídají o věcech...

  • Mořská zelenina-úžasná to potravina !

    "Kombu, nori, arame, wakame" zní jako říkanka z dětské hry na čarování. Milovníci japonské kuchyně možná již tuší, jaké úžasné dobroty se pod...

  • Okurková sezóna

    Letní dny a teplé noci, to jsou nejlepší podmínky pro růst okurek. Taky se Vám urodilo množství krásných zelených okurčiček? Vyvstává tedy tak...

  • Dokonalý domácí pivní sýr

    Kvalita potravin v obchodech všeobecně klesá, a proto čím dál častěji se mnoho z nás  uchyluje k vlastní domácí výrobě, jak to bylo za dob...

Náš tip