Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Trouba: Jak ji vyčistíte za 10 minut? Budete to chtít vyzkoušet IHNED

Trouba: Jak ji vyčistíte za 10 minut? Budete to chtít vyzkoušet IHNED

7.8.2018 - redakce Babinet.cz

Úmorné čištění trouby. Existuje vůbec masochista, jehož oblíbenou činností by bylo právě čištění trouby? Zřejmě ne. Zaschlé špíně, usazeninám, mastnotě a připáleninám se vyhýbají i ti největší vyznavači adrenalinových sportů. Povrch trouby je většinou, pro jistotu, komplet znečištěný. Rošt, boční části i dno. Nemluvě o dvířkách. Jak s takovou letitou špínou zatočit? Efektivně a s minimální námahou.

Otrávená manželka

Manžel se vrátí domů, na prahu vás nadšeně volá a dožaduje se přivítání. Jenže vše nabírá nečekaný spád.

Jde do kuchyně, a co nevidí? Vás! Vás, jak jste se rozhodla skoncovat se životem. Chcete se otrávit. Hlavu i ramena máte nasoukané v troubě a jste na pokraji života a smrti. Ale ne proto, že byste se chtěla opravdu otrávit v pravém slova smyslu, nýbrž proto, že čistíte troubu. A to vás dohání k šílenství. Takže nejen otrávená, ale i šílená.

Není divu. S čištěním trouby je spousta práce. Povrch je na údržbu komplikovaný, všechny rohy, rošt, záhyby, a pokud jste navíc na čistotu přepečlivá, pak je to teprve peklo.

Jak troubu tentokrát vyčistíte bez námahy?

Jako už mockrát, i na troubu a její čištění spolehlivě fungují babské rady. Jejich cíl je jasný. Dokonale čistá trouba. Bez námahy a zbytečného úsilí. Tak se na tyto rady pojďme podívat blíže.

  • Troubu si předhřejte na 150 stupňů. Pak do pekáče, nebo plechu nalijte 2 litry vody. Tento pekáč s vodou dejte na dno trouby a vodu přivádějte k varu. Mezitím si třeba do menší zapékací mísy vsypte šálek jedlé sody a šálek vody. Tuto mísu se sodou teď dejte do trouby na rošt a ihned troubu vypněte. Nechte vodu a sodu pracovat po dobu 24 hodin. Neotvírejte dvířka. Druhý den vše stačí jen finálně setřít vlhkým hadrem.
  • I v tomto případě si předehřejte troubu na 150 stupňů. Znovu pekáč a 2 litry vody. Přidejte však do tohoto pekáče hrnek octa. Na rošt pak zase přijde zapékací mísa se sodou a vodou. Takže uvařit vodu s octem, poslat do trouby sodu na rošt, vypnout a nechat působit 24 hodin. Druhý den nechte troubu chvíli větrat a poté vytřete hadříkem, nebo houbou. Veškerá špína vám mizí před očima.
  • Do většího hrnce nalijte 4 litry vody. Přidejte šálek octa a 5 lžic citronové šťávy. Vložte hrnec do trouby a zapněte ji. Přiveďte vodu k varu a troubu vypněte. U tohoto způsobu vám postačí jen 3 hodiny. Pak už jen troubu vytřete a dočistěte opět vlhkým hadrem.
  • Pokud se vám nechce čekat ani minutu, můžete se pustit do tohoto způsobu. Do litru horké vody přidejte šálek octa. Houbu si navlhčete a bohatě zasypte kypřícím práškem. Ten aplikujte na povrch trouby. Poté houbu namočte do octové směsi a přečistěte prášek. Vznikne vám samočisticí pasta, díky které bude trouba jako nová. Nezapomeňte na závěr troubu dočistit vodou.
  • Do rozprašovače si dejte 2 šálky octa a nastříkejte ho do trouby. Troubu rozpalte naplno. Nechte ji pár minut běžet. Poté vypněte.  Počkejte, až trouba vychladne. Po vychladnutí můžete pokračovat v čisticím procesu. Konkrétně tak, že do trouby aplikujete pastu, která vznikne spojením citronové šťávy a jedlé sody. Ocet, citronová šťáva a soda udělají své. Můžete si být naprosto jisti.

Jakým způsobem se do čištění trouby pustíte právě vy?

Napsala Bára Klímová

 

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz