Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Už ani slzu! Krájení cibule bez pláče

Už ani slzu! Krájení cibule bez pláče

2.8.2018 - redakce Babinet.cz

Určitě i vás nejednou napadlo, jaké musí být krájení cibule bez slz parádní a komfortní. Taky že jo. Žádné štípání v očích, žádné zběsilé přešlapování u linky ve snaze rozdýchat to podráždění. Když prolistujete starými, nažloutlými knihami našich babiček, rady, které řeší tento problém, tam najdete. Vy vlastně nemusíte, udělali jsme to za vás. A velmi rádi.

Moderna

V dnešní době si můžeme zapnout digestoř, to je jasné.  Pálení a pláč se opravdu dají okamžitě na ústup. I tuto metodu určitě můžete vyzkoušet. Kuchyně pak není zamořená všudypřítomným štiplavým odérem.

Ale jak to lidé dělali dřív, když žádná digestoř nebyla? Měli své speciální fígle? Ano měli. A my vám jich poodhalíme rovnou několik.

Rady z Horní Dolní

Živě si dokážu představit staré bábinky v šátcích, sedící na návsi, nebo před starobylými chalupami, jak v podvečer vášnivě debatují o všem možném.

Maruška kritizuje svého dědouše, Květka lamentuje nad svými křečovými žilami, Bětka plánuje, že prodá kravku a pan Komárek už na jaře nezaseje. Pak dojde i na tak zdánlivě banální věci, jako je štiplavá cibule.

A někde tam, při té lidové slovesnosti, se zřejmě začaly skládat dohromady ony letité rady. Nejsou sice podloženy stostránkovými vědeckými studiemi, ani nejsou vysvětleny procesy, které probíhají a štípání tak zabraňují, ale prostě a jednoduše fungují. Navíc mají své kouzlo.

  • Při krájení cibule si vedle prkénka zapalte svíčku.
  • Prkénko položte hned vedle rozpálené ploténky, nebo zapáleného hořáku.
  • Před krájením cibule namočte prkénko do octa.
  • Cibuli před krájením dejte na 15 minut do mrazáku.
  • Krájecí prkénko nejdřív omyjte ledovou vodou.
  • Krájejte opravdu ostrým nožem a velmi rychle.
  • Při krájení nedýchejte ústy. Mějte je zavřená.
  • Před krájením naložte nůž do soli.
  • Při krájení žvýkejte kousek chleba, nebo syrový brambor.
  • Vedle prkénka s cibulí si postavte čerstvě uvařenou kávu.
  • Nůž, kterým chcete cibuli krájet, polejte vařící vodou.
  • Před krájením potřete prkénko nevařenými, bramborovými slupkami.
  • Při krájení si pískejte. Nebudete tak přímo vdechovat štiplavý odér, ale právě naopak.
  • Před krájením potřete čepel nože citronovou šťávou.
  • Nezapomeňte na otevřené okno.
  • Než nakrájíte cibuli, tím samým nožem nejdříve nakrájejte mrkev.
  • Ostří nože nejdřív párkrát projeďte krajícem chleba.
  • Prkénko lehce pomažte stroužkem česneku.
  • Dejte prkénko chvíli před krájením na ostré a přímé slunce.
  • Potřete nůž tenkou vrstvou másla.
  • Čepel nože potřete před krájením uvařeným černým čajem.

Líbily se vám tyto starodávné rady? Znáte i jinou techniku, jak nakrájet cibuli bez pláče?

Napsala Bára Klímová

 

Vaše názory

Další z magazínu

Náš tip