Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Strawberry Shortcake

Strawberry Shortcake

31.5.2018 - redakce Babinet.cz

Volně přeloženo Jahodový koláč patří mezi tradiční desert, který nechybí na žádné americké party. Sestává z vdolečku podélně rozkrojeného a naplněného čerstvými jahodami a našlehaným krémem. Vdolečky na Strawberry Shortcake můžete klidně nachystat dopředu a pak těsně před oslavou už jen naplnit krémem a jahodami. Přejeme sladké rozjímání.:-)

Na těsto:

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1/4 šálku pískového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 šálku (113 g) studeného másla
  • 1 velké vejce
  • 1/2 šálku mléka
  • 1 lžička vanilkové essence (můžete vynechat)

Na potření:

  • 1 vejce
  • 1 lžíce mléka nebo smetany

Na krém:

  • 450 g čerstvých jahod
  • 1/8 až 1/4 šálku (25-50 g) pískového cukru
  • 1 šálek smetany ke šlehání
  • 1/2 lžičky vanilkové essence (můžete vynechat)
  • 1 lžíce pískového cukru

Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia a nachystejte si plech vyložený pečícím papírem. V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Máslo nakrájejte na kousky a vmíchejte do směsi. Řádně promíchejte (vytvoří se hrudky). V oddělené misce smíchejte vejce, mléko a vanilkovou esenci a směs přidejte k hrudkám mouky. Mixérem nebo ručně vypracujte jednolité těsto. Těsto dejte na pomoučený vál a vypracujte velký vdolek (placku) o průměru asi 18 cm a tloušťce asi 3,5 cm. Z něj vykrojte 8 koleček, které umístěte na plech. Vytvořte potírku z vejce a mléka a potřete jí každý vdolek. Vdolečky dejte péct do předehřáté trouby a pečte asi 20 minut, dokud nezezlátnou a až špejle, kterou do vdolku zkušebně zapíchnete bude po vytažení suchá. Mezitím omyjte jahody a rozkrájejte je na kousky, které oslaďte podle chuti a nechejte odstát. Na krém smíchejte smetanu s vanilkovou esenci a cukrem, nešlehejte. Směs dejte zakrytou vychladit do ledničky na alespoň 30 minut. Poté ji našlehejte. Vychládlé ještě teplé vdolky rozkrojte podélně napůl. Na spodní část vdolku naneste jahody a ušlehaný krém, přikryjte vrchní částí vdolku a ihned podávejte.

Vaše názory

Další recepty

  • Co podniknout s... BAZALKOU

    Vypěstovali jste si doma bazalku? Nebo jste při posledním nákupu tomuto pěkně zelenému keříčku neodolali a přinesli si jej domů? Poradíme vám,...

  • Sýrové minikoláčky

    Koláčky na jedno kousnutí, aneb takové sladké jednohubky ke kávě, ale i ke slavnostní příležitosti či ráno ke snídani. Rychlá příprava, u které...

  • Okurkový smetanový salát

    Venku je vedro k zalknutí, a představa byť jen půlhodina strávená v rozpálené kuchyni nikoho moc neláká. Ideální pro tyto chvíle je proto...

  • Hovězí s mrkví po anglicku

    Vyzkoušejte naší v ariaci na klasický recept z hovězího masa a mrkve. Přejeme dobru chuť! 500 g hovězího masa na dušení 3 střední...

Náš tip