Babinet.cz  /  Recepty  /  Grilujeme  /  Grilovací sezóna

Grilovací sezóna

10.5.2018 - AndreaP.

Právě odstartovala sezóna grilování. Pojďme se tedy podívat na pár grilovaných lahůdek.

DRŮBEŽÍ HOSTINA

  • Kuřecí křídla na grilu (4 porce, příprava 25 minut)
  • 16 kuřecích křídel, 3 lžíce rajského protlaku, 1 lžíce vinného octa, 1 lžíce medu, 1 lžíce olivového oleje, 1 rozetřený stroužek česneku, 3 lžíce kečupu

    K přípravě omáčky na potírání dejte do misky rajský protlak, kečup, vinný ocet, med, olej a česnek. Všechny přísady dobře promíchejte, aby se spojily. Omáčkou potírejte kousky kuřete a dejte je na 15-20 minut grilovat. Občas porce kuřete otočte a často je potírejte omáčkou. Pokud začne kuře červenat a není propečené, umístěte jej výše nad uhlí.

     

  • Kuře s mátou (6 porcí, příprava 50 minut)
  • Maso z 12 kuřecích stehýnek, 3 lžíce jemně sekané máty, 4 lžíce medu, 4 lžíce limetové šťávy, sůl, pepř

    Omáčka: 150 g nízkotučného bílého jogurtu, 1 lžíce jemně sekané máty, 2 lžičky jemně nastrouhané limetové kůry

    V misce smíchejte med, mátu, limetovou šťávu, sůl a pepř. Okrájejte maso ze stehýnek na jednotlivé porce spojte dohromady pomocí párátek. Každou porci několikrát otočte v marinádě, aby jí byla pokryta všude. Nechte maso marinovat nejméně 30 minut, a pokud možno ještě déle. Porce kuřete upečte na grilu za častého otáčení a potírání marinádou. Kuře je hotové, pokud z něj po vpichu jehlou teče bezbarvá šťáva. Mezitím smíchejte ingredience omáčky.

     

  • Plněná krůtí prsa na grilu
  • 1 kg krůtích prsíček, ostrá čili omáčka, sůl, grilovací koření, steakový pepř, sojová omáčka sladká, sojová omáčka, žampióny, červená a žlutá paprika, anglická slanina, ostrá klobáska nebo paprikáš či jinou uzeninu, ostrá bambusová párátka nebo jehly na špízy (nemusí být, ale pokud máme možnost čerstvých bylinek je dobré dát trochu bazalky, tymiánu, oregána a šalvěje dle chuti), olej

    Krůtí prsíčka nakrájíme na větší pláty (dvojplátek), tj. přes prsíčka nařízneme jeden plátek asi 1 a 1/2 cm, který nedořízneme do konce (asi tak 2 cm necháme) a řežeme další 1 a 1/2 cm plátek, který již uřízneme celý. Vznikne velký plát, který bez problému naplníme. Plátky opravdu velmi lehce naklepeme (nejlépe, když přes ně dáme na mikrotenový sáček - maso se netrhá a nelepí). Maso z obou stran trochu osolíme, posypeme grilovacím kořením, trochou steakového pepře. Pak již máme připraveno k plnění. Stranu, kterou budeme plnit lehce potřeme čili omáčkou a kapkou sojové omáčky (můžeme přidat trochu bylinek, ale nesmíme to přehnat, bylo by to hořké). Na to dáme plátek anglické slaniny, lžičku žampiónů, trochu nakrájených barevných paprik a kousek uzeniny. Uzavřeme párátky a připravíme si směs na potírání. V hrníčku rozmícháme asi 2 dcl oleje s grilovacím kořením, trochou sladké sojové omáčky a čili (ale jen trochu, aby to bylo příjemné na chuť ne na hasiče) a máme-li přidáme trochu posekaných čerstvých bylinek. Pak již grilujeme na mírném plameni za občasného otáčení a hojného potírání směsí asi 35 -40 minut. Komu nevadí sýr, může do náplně přidat kousek tvrdého sýra nebo nastrouhanou Nivu.

    NĚCO Z PRASÁTKA

  • Česneková směs v alobalu (4 porce)
  • 400 g vepřového masa, 100 g klobásy, 60 g cibule, 2 střední brambory, 2 rajčata, 3-4 zelené papriky, 2 lžíce oleje, 2-4 stroužky česneku, worcesterová omáčka, sůl, chilli koření

    Vepřové maso a klobásu nakrájíme na kousky a smícháme s plátky nebo čtvrtkami oloupaných brambor. Posypeme nakrájenými paprikami, rajčaty a cibulí, osolíme, okořeníme, přidáme prolisovaný česnek, pokapeme worcesterovou omáčkou a olejeme a zabalíme do alobalu. Pečeme na roštu v troubě nebo na grilu.

     

  • Grilované kotlety s hořčičnou omáčkou (4 porce)
  • 800 g kotlet s kostí

    Marináda: 2 lžíce oleje, 1 lžíce sójové omáčky, 2 lžičky grilovacího koření, drcený barevný pepř

    Hořčičná omáčka: 200 g plnotučné hořčice, 1 cibule, 1/2 lžičky drceného horčičného semínka, 1/2 lžičky jemně sekané pažitky, 80 ml vývaru z masoxu, olej

    Omyté kotlety mírně naklepejte. Marinádu připravte prošleháním uvedených surovin. Touto směsí potřete po obou stranách kotlety a zbytkem je přelijte. Nechte v chladu odležet, nejlépe přes noc. Druhý den maso ogrilujte, 6 až 8 minut z každé strany. Na omáčku v kastůlku rozehřejte olej, najemno nakrájenou cibuli orestujte, zalijte hořčicí a vývarem, přidejte drcené semínko a vše promíchejte. Omáčku nechte prohřát. Nakonec přimíchejte nasekanou pažitku. Připravenou omáčkou přelévejte grilované kotlety a podávejte.

    RYBIČKA

  • Losos na bylinkách (4 až 6 porcí)
  • 1/2 většího svazečku sušeného tymiánu, 5 čerstvých větviček tymiánu, 8 bobkových listů, 1 kg lososa, 1 hlíza fenyklu pokrájená na 8 dílů, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, chléb jako příloha

    Na mřížku grilu dejte sušený tymián, větvičky rozmarýnu a bobkové listy tak, aby pokrývaly o něco větší prostor než losos. Položte lososa na bylinky. Okolo ryby rozložte fenykl. V misce promíchejte citronovou šťávu a olej a lososa směsí potřete. Lososa pokryjte fólií, aby zůstal šťavnatý. Opékejte ho 20-30 minut a často potírejte směsí citronové šťávy a oleje. Odstraňte lososa z grilu, pokrájejte na plátky a podávejte s fenyklem a chlebem.

     

  • Marinovaný žralok (4 porce)
  • 4 porce žraloka, 1/2 lžičky zázvoru, 1 dl bílého vína, 2 lžíce oleje, 1 lžička sójové omáčky, 1 lžička citronové šťávy, několik kapek tabasca, sůl, pepř

    Ve větší míse smícháme víno, olej, sójovou omáčku, zázvor, citronovou šťávu, tabasco, osolíme a opepříme. Do této marinády vložíme rozmrazené a oprané porce žraloka a necháme vše stát několik hodin v lednici. Grilujeme na středně velké žáru po obou stranách celkem 15 minut, během úpravy potíráme ještě marinádou.

    OVOCE A ZELENINA NA ZÁVĚR

  • Zeleninový kebab na grilu (4 porce)
  • 1 velká červená paprika, 1 velká zelená paprika, 1 velká oranžová paprika, 1 velká cuketa, 4 mladé lilky, 2 střední červené cibule, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce olivového oleje, 1 rozetřený stroužek česneku, sůl, pepř

    Papriky překrojte na poloviny, zbavte je semínek a nakrájejte na stejné kousky o šířce asi 2,5 cm. Cuketu očistěte, podélně rozkrojte na poloviny a pokrájejte na stejně tlusté kousky. Papriky i cuketu dejte do misky. Lilky očistěte a podélně rozkrojte na čtvrtiny. Obě cibule oloupejte a pak každou rozkrojte na 8 zhruba stejných klínků. Přidejte do mísy pokrájený lilek a cibuli. V malé misce ušlehejte citronovou šťávu, olivový olej, česnek, sůl a pepř. Zálivkou přelijte zeleninu a zamíchejte, aby se rovnoměrně obalila. Zeleninu napíchejte na špejle, rozmístěte na mřížku grilu a pečte za častého otáčení 10-12 minut, až zelenina začne měknout a mírně se opálí.

     

  • Brambory na grilu (4 porce)
  • 4 velké brambory, 1 lžíce sekaných čerstvých lístků oregana, 6 cherry rajčátek, 3 lžíce zelených oliv, 320 g plátkového sýra typu ementál, 200 g dušené šunky, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, sůl, kmín, mletý černý pepř

    Brambory omyjte, osolte, přidejte kmín a ve větším hrnci vařte ve slupce na mírném ohni 25 minut. Potom je nechte vychladnout. Rajčata omyjte, osušte a nakrájejte na kolečka, která opepřete. Olivy také rozkrájejte na kolečka. Sýr a šunku překrájejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V pánvi rozehřejte lžíci oleje a cibulové kroužky nechte zesklovatět. Brambory podélně rozkrojte a tuto část poklaďte sýrem, šunkou, rajčaty a cibulí. Nakonec posypte olivami a oreganem. Každou půlku brambory pokapejte olivovým olejem. Trochou oleje potřete kousky alobalu a brambory do něj opatrně zabalte. Opečte na grilu a podávejte.

     

  • Amsterodamský banán (4 porce, příprava 20 minut)
  • 4 nepříliš zralé banány, citrónová šťáva, 4 tenké plátky eidamu, hořčice, 4 plátky šunky, olej

    Oloupané banány zakapeme citrónovou šťávou. Střed banánů zabalíme nejprve do sýra a potom do šunky potřené hořčicí. Spíchneme párátkem. Po zabalení mají být vidět konce banánů i kousek sýra. V rozehřátém oleji nebo na grilu opékáme po obou stranách, dokud se sýr nezačne tavit. Pak podáváme s hranolky a se salátem z čerstvé zeleniny.

     

  • Grilovaný ananas (6 až 8 porcí)
  • 1 celý čerstvý ananas, 50 g medu, 2 lžíce citronové šťávy

    Ananas oloupejte a nakrájejte na plátky. Máslo rozehřejte, rozpusťte v něm med a přimíchejte citronovou šťávu. Plátky ananasu potřeme medovou omáčkou a ogrilujeme z obou stran (asi 5 minut z každé strany) a podáváme se zbývající medovou omáčkou.

     

    Vaše názory

    Další recepty

    • Maková buchta s ovocem

      Rychlá buchta ke kávě či čaji, která díky použitému ovoci a náplni bude vždy chutnat trošku jinak. Potřebujeme : 6 žloutků 300 g...

    • Lehký těstovinový salát s tuňákem

      Recept pro vás opět připravila kuchařka, autorka kuchařek a moderátorka Vendy spolu s desetibojařem Jirkou Sýkorou. K  výrobě tohoto chutného...

    • Salát z čočky, paprik, divokých bylin a Gorgonzoly

      Sýry mají v Itálii dlouho tradici a jsou neoddělitelnou součástí její světově oblíbené kuchyně. Hlavním regionem pro jejich výrobu je severní...

    • Výborná domácí salámová pizza

      Upečte si s námi výbornou domácí salámovou pizzu, kterou jistě ocení každý muž. Na 4 menší pizzy budeme potřebovat: 250 g hladké...

    Náš tip