Steak je plátek masa ukrojený přes vlákna z většího kusu masa, obvykle hovězího nebo obecně červeného. Steaky se obvykle upravují grilováním nebo pečením na pánvi. Protože se připravují rychle, s použitím suchého tepla a podávají se v celku, jsou použity vždy nejlepší části zvířete.
Na pepřový steak potřebujeme :
- 4 roštěnky nebo řezy ze svíčkové
- 2 lžíce hrubě drceného pepře nebo kořenící směs na steaky
- 1 lžíce oleje
- sůl
- 40 g másla,
- 2 lžíce nasekané cibule
- 1 sklenka koňaku
Maso naklepeme, pepř vtlačíme z obou stran do steaků, opečeme 3 minuty z každé strany a osolíme. Ve šťávě zpěníme cibuli, přidáme opečené maso, polijeme koňakem a zapálíme. Jako příloha se hodí hranolky a hlávkový salát.