Babinet.cz  /  Recepty  /  Studená kuchyně  /  Hermelínový salát s vejci

Hermelínový salát s vejci

30.12.2017 - AndreaP.

Hermelín je označení pro český sýr s bílou ušlechtilou plísní na povrchu, který je napodobeninou francouzského sýra camembert. Na českém trhu se prodává pod různými komerčními názvy.

O oblibě sýrů Camembert věděla po 1. světové válce tehdejší generace českých sýrařů, díky které vznikl „Přibyslavský camembert“, jeden z prvních českých měkkých sýrů s ušlechtilou bílou plísní na povrchu u nás. Vyráběl se v Hesově u Přibyslavi v mlékárenském družstvu, které dnes známe pod názvem Pribina. Protože byla značka Camembert patentově chráněná, přišel Ing. Josef Hojdar, pozdější šéf společnosti Madeta, s názvem hermelín. Jméno bylo vybráno s ohledem na podobnost jemného plísňového povrchu s královským hermelínovým pláštěm z bílých hranostajů. Název byl patentově přihlášen 9. února 1946.

A my si dnes z totoho vynikajícího sýru připravíme salát.

Potřebujeme :

  • 1 Hermelín
  • 150-200 g šunkového salámu
  • 4 vejce uvařená na tvrdo
  • 1 malá cibule
  • 1 majonéza
  • podle chuti trochu nálevu z okurek
  • pepř
  • sůl

 

Hermelín, salám, vejce drobně pokrájíme, cibuli jemně usekáme, spojíme s majonézou, případně přidáme nálev z okurek a osolíme, opepříme. Necháme v ledničce řádně odležet.

(zdroj Wikipedie)

Vaše názory

Další recepty

Náš tip