Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Vařené hovězí maso s jablkovým křenem

Vařené hovězí maso s jablkovým křenem

1.12.2017 - redakce Babinet.cz
Hovězí maso se dostává na stůl v mnoha různých úpravách, ale určitě jedním z nejoblíbenějších způsobů je vařené s přílohou. Vyzkoušejte s námi úžasný recept z kuchyně MP Krásno.

Maso:

  • 700 g hovězího masa na vaření
  • sůl
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
Jablkový křen:

  • ½ křenu
  • 2 jablka
  • 5 lžic masového vývaru
  • špetka cukru
  • špetka soli
  • vinný ocet podle chuti

Maso svažte kuchyňským provázkem do tvaru válečku. Přiveďte k varu asi dva litry vody a osolte ji lžící soli. Jakmile voda začne vařit, vložte do ní maso a 3 minuty ho povařte, aby se jeho povrch rychle zatáhnul. Pak maso vyjměte a vodu vylijte. Vraťte maso do prázdného hrnce, zalijte ho studenou vodou, aby bylo těsně ponořené, osolte jednou lžičkou soli a pozvolna přiveďte téměř k varu, ale ne úplně. Takto maso „táhněte“ asi hodinu a sbírejte přitom pěnu. Očistěte zeleninu a nahrubo ji nakrájejte. Přidejte ji spolu s kořením k masu, případně dosolte, a stejným způsobem vařte další 3 hodiny. Odpařenou vodu doplňujte novou, studenou, tak aby hladina vody stále zakrývala maso. Mezitím si připravte jablkový křen. Uvařené maso nechte zchladnout ve vývaru. Zchladlé maso nakrájejte na velmi tenké plátky a podávejte ho s jablkovým křenem.

Jablkový křen:
Křen s jablkem nastrouhejte, zastříkněte vinným octem, přidejte pár lžic vývaru a dochuťte špetkou soli a cukru. Podávejte k vařenému masu Krásno.

TIP: Mnoho dalších skvělých receptů naleznete na krasno.cz/recepty/

Vaše názory

Další recepty

  • Tortillas s kuřecím masem a guacamole

    Exotické avokádo je často bráno za zeleninu, ale jedná se o ovoce, které se až před pár lety začalo objevovat v téměř stálé nabídce. Skvělá...

  • Kaldoun – drůbková polévka s knedlíčky

    Kaldoun, kreplach, hlemýždí sekaná, pražská šunka… Znovu objevené recepty z Prahy dob minulých vychází v knize Staropražská kuchařka nedávno...

  • Maková buchta s ovocem

    Rychlá buchta ke kávě či čaji, která díky použitému ovoci a náplni bude vždy chutnat trošku jinak. Potřebujeme : 6 žloutků 300 g...

  • Lehký těstovinový salát s tuňákem

    Recept pro vás opět připravila kuchařka, autorka kuchařek a moderátorka Vendy spolu s desetibojařem Jirkou Sýkorou. K  výrobě tohoto chutného...

Náš tip