Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Křehké košíčky s čokoládou

Křehké košíčky s čokoládou

6.11.2017 - redakce Babinet.cz

Tartaletky nejsou vůbec náročné na přípravu, vypadají báječně a chutnají ještě o něco lépe. Naplnit je můžete v podstatě jakýmkoliv krémem, tvarohem, čokoládou, pudinkem nebo třeba  ovocnou želatinou. Pak už jen dozdobit ovocem nebo ořechy a máte hotovo.

Ingredience na těsto:

  • 150 g hladké mouky
  • 70 g cukru krupice
  • 70 g másla
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce vody
  • 1 vanilkový cukr

Ingredience na náplň:

  • 150 g hořké čokolády
  • 130 ml 30% smetany
  • 20 g másla
  • čerstvé ovoce nebo ořechy na ozdobení

TIP: Pokud nemáte formičky na košíčky, upečte korpusy na dně formy na muffiny.

Postup:

  • Ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto. To zabalte do potravinové fólie a uložte na hodinu do lednice.
    • Vychlazené těsto vyválejte (cca na 3 mm) a skleničkou vykrájejte kolečka.
    • Vykrájenými kolečky vyložte formičky na košíčky a propíchejte dno vidličkou.
    • Pečte cca 10 minut nebo dozlatova, při teplotě 180 °C.
    • Připravte si náplň. Přiveďte smetanu k varu a odstavte ze sporáku.
    • Do smetany nalámejte čokoládu a pečlivě míchejte až do rozpuštění. Na závěr vmíchejte máslo.
    • Upečené košíčky po vychladnutí vyjměte z formiček a naplňte je tekutou čokoládou.
    • Hotové košíčky nechte vychladit v lednici a na závěr je dozdobte ovocem nebo ořechy.

Bez mouky to v kuchyni prostě nejde. V České republice můžeme vybírat z nepřeberného množství typů mouk. Všichni víme, že hrubá se používá na knedlíky, polohrubá převážně na pečení a hladká k vaření a přípravě běžných, jemných a cukrářských pečiv. Takzvaná dvounulka je u nás nejprodávanější. Ale jak poznat tu nejkvalitnější? Napomohou Vám značky kvality – například Klasa, Regionální potravina nebo tzv. „biozebra“. Zkuste si připravit pokrm z našich lákavých a voňavých receptů.

Vaše názory

Další recepty

Náš tip