Babinet.cz  /  Recepty  /  Studená kuchyně  /  Lehké a zdravé svačiny na piknik, do školy i do práce

Lehké a zdravé svačiny na piknik, do školy i do práce

16.8.2017 - redakce Babinet.cz

Do práce, na výlet nebo do školy – zabalit si s sebou vydatnou svačinku přijde vhod. Proto vám přinášíme několik zaručených tipů, jak uspokojivě zaženete menší i větší hlad. Recepty připravil šéfkuchař a restauratér, rodilý Ital, Riccardo Lucque v rámci sezónního Toskánského Chef menu a zdravého Fit Calories menu Bageterie Boulevard. Vyberou si i ti, kteří si chtějí udržet štíhlou linii. Pokud byste však neměli chuť si svačinku zkusit připravit doma, ale přesto byste některé z jídel rádi ochutnali, zastavte se do nejbližší bageterie, kde vám ji čerstvě připraví.

Kuřecí Potacchio

Pro 2 osoby:

Ingredience:

  • 2 kuřecí stehna
  • olivový olej
  • 2 vetší rajčata
  • 4 cherry rajčata na pečení
  • 1 paprika
  • 1 stroužek česneku
  • 1 dcl bílého vína na podlití
  • snítka rozmarýnu
  • 4 plátky slaniny
  • lístky čerstvého špenátu
  • 1 velká bageta
  • sůl, pepř

Nejdříve připravíme omáčku. Osmahneme na olivovém oleji kuřecí stehna z obou stran hezky dohněda. Přidáme k nim nakrájená rajčata, česnek a rozmarýn. Poté na kostičky nakrájenou slaninu, podlijeme bílým vínem a dusíme. Mezitím rozehřejeme troubu na 160 °C. Na půlky rozkrojíme cherry rajčátka, osolíme je a opepříme. Pečeme je v předehřáté troubě okolo pěti minut. Jakmile jsou kuřecí stehna měkká, vyjmeme je a vzniklou omáčku lehce rozmixujeme. Kuřecí stehna zbavíme kůže a natrháme na kousky. Podélně rozkrojíme bagetu, dáme na ni připravenou omáčku, natrhaná kuřecí stehna, upečená rajčátka a nakonec čerstvý špenát. Bagetu přiklopíme druhou půlkou a můžeme servírovat.

Olivový chléb s artyčoky

Pro 2 osoby

Ingredience:

  • 1 vanička sýru Ricotta
  • čerstvá rukola
  • 4 pečená rajčata
  • snítka čerstvého koriandru a čerstvé máty
  • špetka tyminánu
  • 5 lžic olivového oleje
  • 3 lžíce vinného octa
  • 2 lžíce medu
  • nastrouhaný parmazán
  • 4 krajíce olivového chléba
  • 2 artyčoky
  • sůl

Napřed připravíme dresink. Do mísy dáme pět lžic olivového oleje, dvě lžíce medu, tři lžíce octa, sůl a pepř. Vyšleháme metličkou, aby vznikla emulze. Ricottu smícháme s nasekanou mátou a koriandrem a lehce dosolíme. Následně očistíme artyčok, ze kterého využijeme pouze tzv. srdíčko. Odřízneme stonek a listy, srdíčko vydlabeme lžící, odstraníme vlasy a nožem ho nakrájíme nadrobno. Povaříme jej v osolené vodě s tymiánem a poté jej smícháme s trochou olivového oleje. Na plátek chleba namažeme bylinkovou ricottu, poklademe na něj artyčoky, přidáme pečená rajčata, na hoblinky nastrouhaný parmazán a rukolu, kterou nakonec zakápneme připraveným dresinkem. Ricottou namažeme i druhý krajíc chleba a přiklopíme.

Bylinkový kuskus

Pro 2 osoby

Ingredience:

  • hrst čerstvé máty
  • petržele
  • koriandru a kopru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • chilli papričky dle chuti
  • vanička sýru mascarpone
  • hrst pražených pistácií
  • pár listů čerstvého salátu
  • 100 g uvařeného kuskusu
  • 2 tortilly
  • sůl, pepř

Nejdříve připravíme pesto, rozmixujeme nasekanou mátu, petržel, koriandr, kopr a olivový olej, přidáme sůl a pepř. Rozložíme tortillu a potřeme ji sýrem mascarpone. (Pokud bychom chuť mascarpone chtěli vylepšit, smícháme jej se zakysanou smetanou, medem, olivovým olejem a vinným octem). Pesto vmícháme do uvařeného kuskusku a rozetřeme jej  na tortillu. Nakrájíme chilli papričky a směs s nimi posypeme. Přidáme pražené pistácie, natrhaný salát, tortillu smotáme a uprostřed ji šikmo rozřízneme.

Vaše názory

Další recepty

  • Houbománie vítězí

    Houbařská sezóna ještě stále trvá. Snad každý houbař si přijde na své. Stačí vzít košík a jít téměř kamkoliv do lesa. Náruživí houbaři vyrážejí...

  • Máte rádi nachos? Neutrácejte a upečte si je doma!

    Diskusní fóra našeho serveru jsou velmi pestrá a obsáhlá. Uživatelky (ano, jsou to převážně ženy) si zde nejen povídají o věcech...

  • Mořská zelenina-úžasná to potravina !

    "Kombu, nori, arame, wakame" zní jako říkanka z dětské hry na čarování. Milovníci japonské kuchyně možná již tuší, jaké úžasné dobroty se pod...

  • Okurková sezóna

    Letní dny a teplé noci, to jsou nejlepší podmínky pro růst okurek. Taky se Vám urodilo množství krásných zelených okurčiček? Vyvstává tedy tak...

Náš tip