Babinet.cz  /  Recepty  /  Dietní kuchyně  /  Couscous se sójou na provensálských bylinkách a s mungem

Couscous se sójou na provensálských bylinkách a s mungem

24.7.2017 - redakce Babinet.cz

Co je vlastně kuskus? Kuskus, couscous nebo cous cous je slovo převzaté z arabštiny. Právě severoafrická kuchyně používá cou cous jako základní potravinu. Jde o spařenou obilovinu, konkrétně o pšenici, ječmen nebo proso, tvarovanou do malých kuliček podobných krupici. Přestože to na první pohled nevypadá, jde o jemnozrnnou těstovinu. Je výborným zpestřením stravy a hodí se i do dietního jídelníčku, je lehký a snadno zasytí. Obsahuje spoustu uhlohydrátů, vlákninu, bílkoviny, vitamíny skupiny B, vitamin E, vápník, železo a fosfor a velmi malé procento tuku. Napomáhá ke snižování hladiny cholesterolu v krvi, usnadňuje pohyb střev a chrání orgány trávicí soustavy před rakovinou.

Cous cous se nejčastěji podává jako příloha či salát se zeleninou, masem nebo rybami, ale hodí se také k přípravě sladké kaše s ovocem nebo ořechy. Jeho příprava je velmi jednoduchá a rychlá, cous cous se zalévá horkou vodou a nechává nabobtnat.

Vyzkoušejte náš recept

  • couscous
  • sezamové semínko
  • mungo (baby) klíčky
  • sojový granulát
  • čerstvý sýr s provensálskými bylinkami
  • velká cibule
  • 2 mrkve
  • 2 bílé papriky
  • oregano
  • bazalka drcená
  • podravka
  • máslo
  • olivový olej
  • sůl

Sojové maso vložíme do vroucí vody, kterou jsme osolili a přidali do ní dostatek Podravky a dosypeme kořením a vaříme zhruba dvacet minut na otevřeném ohni. Zatím připravíme couscous pro dvě osoby do kastrolku a vmícháme do něj tři lžíce olivového oleje. Poté jej vložíme do velké pánve s osolenou vroucí vodou a necháme asi pět minut vařit. Odstavíme, necháme asi deset minut dojít a opět na ohni vmícháme pár lžic másla, dle potřeby po troškách přiléváme vodu. Postupně přidáme mungo klíčky a sezamová semínka a přiklopíme pokličkou. Maso scedíme a vývar vylijeme, dále nepoužíváme. Na másle si osmahneme dozlatova cibulku a postupně přidáme i papriky a mrkev. Nakonec přidáme sojový granulát a vše důkladně promícháváme hned několik minut. Postupně přidáváme zbylou papriku a mrkev Servírujeme naaranžováno na podlouhlém talíři ve dvou kopečcích a zdobíme na hoblinky krájeným čerstvým sýrem a bylinkami.

TIP redakce: Doporučujeme podávat s vínem svěží lehké ovocné chuti, jako například Zweigeltrebe Rosé.

 

 

Vaše názory

Další recepty

  • Jednoduchá švestková povidla

    Švestek se letošní léto urodilo opravdu velké množství, tak proč nezkusit také švestková povidla. V zimě se nám pak budou hodit třeba do...

  • Grilované meruňky s vanilkovým přelivem

    Ještě stále nekončí grilovací sezóna, kdy obzláště horké počasí k tomuto přímo vybízí. Dnes ale nebudeme grilovat ani maso, ryby, klobásky či...

  • Neodolatelný čokoládový dort

    Čokoláda je bezesporu nejpopulárnější "sladkost" na světě. A my si dneska uděláme z této dobroty dort. Potřebujeme : 200 g kvalitní...

  • Houbománie vítězí

    Houbařská sezóna ještě stále trvá. Snad každý houbař si přijde na své. Stačí vzít košík a jít téměř kamkoliv do lesa. Náruživí houbaři vyrážejí...

Náš tip