Babinet.cz  /  Recepty  /  Dietní kuchyně  /  Couscous se sójou na provensálských bylinkách a s mungem

Couscous se sójou na provensálských bylinkách a s mungem

24.7.2017 - redakce Babinet.cz

Co je vlastně kuskus? Kuskus, couscous nebo cous cous je slovo převzaté z arabštiny. Právě severoafrická kuchyně používá cou cous jako základní potravinu. Jde o spařenou obilovinu, konkrétně o pšenici, ječmen nebo proso, tvarovanou do malých kuliček podobných krupici. Přestože to na první pohled nevypadá, jde o jemnozrnnou těstovinu. Je výborným zpestřením stravy a hodí se i do dietního jídelníčku, je lehký a snadno zasytí. Obsahuje spoustu uhlohydrátů, vlákninu, bílkoviny, vitamíny skupiny B, vitamin E, vápník, železo a fosfor a velmi malé procento tuku. Napomáhá ke snižování hladiny cholesterolu v krvi, usnadňuje pohyb střev a chrání orgány trávicí soustavy před rakovinou.

Cous cous se nejčastěji podává jako příloha či salát se zeleninou, masem nebo rybami, ale hodí se také k přípravě sladké kaše s ovocem nebo ořechy. Jeho příprava je velmi jednoduchá a rychlá, cous cous se zalévá horkou vodou a nechává nabobtnat.

Vyzkoušejte náš recept

  • couscous
  • sezamové semínko
  • mungo (baby) klíčky
  • sojový granulát
  • čerstvý sýr s provensálskými bylinkami
  • velká cibule
  • 2 mrkve
  • 2 bílé papriky
  • oregano
  • bazalka drcená
  • podravka
  • máslo
  • olivový olej
  • sůl

Sojové maso vložíme do vroucí vody, kterou jsme osolili a přidali do ní dostatek Podravky a dosypeme kořením a vaříme zhruba dvacet minut na otevřeném ohni. Zatím připravíme couscous pro dvě osoby do kastrolku a vmícháme do něj tři lžíce olivového oleje. Poté jej vložíme do velké pánve s osolenou vroucí vodou a necháme asi pět minut vařit. Odstavíme, necháme asi deset minut dojít a opět na ohni vmícháme pár lžic másla, dle potřeby po troškách přiléváme vodu. Postupně přidáme mungo klíčky a sezamová semínka a přiklopíme pokličkou. Maso scedíme a vývar vylijeme, dále nepoužíváme. Na másle si osmahneme dozlatova cibulku a postupně přidáme i papriky a mrkev. Nakonec přidáme sojový granulát a vše důkladně promícháváme hned několik minut. Postupně přidáváme zbylou papriku a mrkev Servírujeme naaranžováno na podlouhlém talíři ve dvou kopečcích a zdobíme na hoblinky krájeným čerstvým sýrem a bylinkami.

TIP redakce: Doporučujeme podávat s vínem svěží lehké ovocné chuti, jako například Zweigeltrebe Rosé.

 

 

Vaše názory

Další recepty

  • Pohankové lívance s povidly a šlehačkou

    Vyzkoušejte recept na pohankové lívanečky. Pohanka obsahuje například významný rutin, který zlepšuje pružnost cév a jistě ho ocení lidé, kteří...

  • Valentýnské menu - gurmánské

    Dnes má me pro vás připraveno třetí ucelené menu ke dni sv. Valentýna (kdy použít se pochopitelně dají i při jiných příležitostech). Po ...

  • Kokosovo - ovocný raw dort

    Plánujete letos překvapit partnera na Valentýna něčím neobvyklým, co nadchne jeho chuťové buňky a navodí romantickou atmosféru? Přinášíme vám...

  • Valentýnské menu - sladké

    I dnes pok račujeme v přípravě dokonalého valentýnského menu. Po úvodním díle a včerejším nenáročném valentýnském menu dnes přichází na...

Náš tip