Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Zdravé potraviny II. - Mléko

Zdravé potraviny II. - Mléko

Zuzana Fuková

Mateřské mléko je první pokrm, který člověk po narození ochutná. Je to pro kojence ta nejvhodnější a nejzdravější strava. Pak dítě přechází na mléko kravské. Mléko je součástí naší stravy již od pradávna a je považováno za velmi zdravou a nezbytnou součástí našeho jídelníčku.

Mléko je složeno z 60 - 90 % z vody, 3 - 4% bílkovin, 3 - 5% mléčných sacharidů, 2,5 - 5,5% tuku, tuk v sobě zahrnuje rozpuštěné vitamíny A, D, E, a K a vitamíny sk. B, kyselinu listovou a dále minerální prvky, jako např. vápník, sodík, fosfor a draslík. Sklenice plnotučného mléka s obsahem 3,2% tuku má energet. hodnotu 55 kcal. Naopak mléko odstředěné, které je dostupné v obchodech má 0,5% tuku a tedy i velmi nízkou energet. hladinu.

Starší lidé by měli denně vypít nejméně 2 sklenice, těhotné ženy 3 -4 sklenice, kojící matky 4 sklenice, děti od 3 - 18 let 2 sklenice mléka denně. Jsou mezi námi i ti, kteří jsou na mléko alergičtí, resp. na mléčný cukr - laktozu a bílkoviny. Proto nahrazují mléko jinými výrobky, např. tvarohové nebo jogurtové výrobky či sýry. Lidé alergičtí na mléko kravské ho mohou nahradit mlékem sojovým.

Druhy mléka:

1. pasterizované - je mléko tepelně upravené při 62 - 95'C po dobu 15 sekund. Chemické složení zůstává nezměněné.

Doba spotřeby 1 - 3 dny, obvykle prodávané v igelitových sáčcích, uchováváme v lednici,před vypitím je dobré ho převařit.

2. Trvanlivé - je upraveno metodou UHT, ohřeje se na teplotu 135 -150 'C po dobu 1 -5 sekund a okamžitě se ochladí na 20'C, neobsahuje žádné konzervační látky, vydrží i několik měsíců, po otevření se doporučuje ho skonzumovat do 48 hodin, nemusí se uzavřené uchovávat v lednici, má lepší chuťové vlastnosti než mléko pasterizované, obsah živin je snížen o 5 - 10%.

3. Sušené - získává se úplným odstraněním vody z pasterizované a zahuštěné tekutiny, zpracovává se na prášek nebo granule, které se rozpouští ve vodě, uchovává se v suchu a chladu, používá se i do zákusků a pečiva.

4. Kondenzované - je zahuštěné, neslazené nebo slazené, v plechovkách nebo papírových obalech, získává se částečným odpařením vody a upravuje se sterilizací, zředíme-li ho 1:1,2 získáme mléko obvyklé konzistence,

5. Kozí mléko - je lépe stravitelné než kraví, obsahuje látky, díky kterým se podobá mléku mateřskému, obsahuje vitamíny, minerály a kyselinu pantotenovou.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz