Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

10.4.2017 - AndreaP.

Beránek neodmyslitelně patří k tradicím českých Velikonoc. Je symbolem čistoty a života, proto na něj při přípravě velikonoční tabule určitě nezapomeňte. Přidáte-li do těsta trochu lahodného likéru Baileys Original, uvidíte, jak jeho chuť ožije a všichni se budou jen olizovat.

INGREDIENCE:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce horké vody
  • 1,5 dcl smetany ke šlehání (30 %)
  • 1 dcl Baileys Original
  • 4 větší vejce
  • 1 balíček kypřícího prášku
  • 180 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • máslo a strouhanka/hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Formu na beránka vymažeme máslem, vysypeme strouhankou (popřípadě hrubou moukou) a předehřejeme troubu na 170 °C.

Vejce si rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků.

Žloutky dáme do mísy, přidáme horkou vodu, třtinový cukr a vše vyšleháme do pěny.

Vmícháme Baileys, smetanu a po chvilce mouku se solí a práškem do pečiva.

Nakonec opatrně vmícháme vyšlehaný sníh z bílků, těsto vlijeme do formy a přiklopíme druhým dílem. Pečeme 45 minut.

Tip:

Do těsta můžete přidat oříšky, kandované ovoce nebo rozinky namáčené v Amarettu.

 

Vaše názory

Další recepty

  • Co podniknout s... BAZALKOU

    Vypěstovali jste si doma bazalku? Nebo jste při posledním nákupu tomuto pěkně zelenému keříčku neodolali a přinesli si jej domů? Poradíme vám,...

  • Sýrové minikoláčky

    Koláčky na jedno kousnutí, aneb takové sladké jednohubky ke kávě, ale i ke slavnostní příležitosti či ráno ke snídani. Rychlá příprava, u které...

  • Okurkový smetanový salát

    Venku je vedro k zalknutí, a představa byť jen půlhodina strávená v rozpálené kuchyni nikoho moc neláká. Ideální pro tyto chvíle je proto...

  • Hovězí s mrkví po anglicku

    Vyzkoušejte naší v ariaci na klasický recept z hovězího masa a mrkve. Přejeme dobru chuť! 500 g hovězího masa na dušení 3 střední...

Náš tip