Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Včelí úly s likérovým krémem

Včelí úly s likérovým krémem

14.12.2016 - AndreaP.

Toto cukroví patří mezi nejoblíbenější, co se chuti týče.

Potřebujeme :

1.) na linecká kolečka

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g Hery máslová příchuť
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • Kůra z 1 citronu

1.) na ořechovou směs

  • 100 g dětských piškotů
  • 80 g namletých vlašských ořechů
  • 100 g cukru moučka
  • 100 g Hery máslová příchuť
  • 1 – 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce rumu
  • moučkový cukr na vysypání formiček

3.) náplň

  • 100 g Hery máslová příchuť
  • 3 lžíce hustého vaječného likéru
  • moučkový cukr podle chuti
  • semínka z jednoho vanilkového lusku

 

Nejprve si upečte podkladová kolečka z klasického lineckého těsta. Z všech vychlazených surovin vypracujte těsto, které nechejte hodinu až dvě odpočívat v lednici, zabalené v potravinářské folii.

Poté těsto vyválejte na pomoučené ploše. Vykrajujte kolečka, hladká nebo ozdobná. Ta vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Bude to trvat 6 – 10 minut. Záleží na troubě i na velikosti koleček, výšce těsta.

Velikost koleček zvolte podle velikosti formičky na úlek. Prodávají se různé druhy. Doporučujeme koupit formičku rozevírací.

Linecká kolečka musí vychladnout a vy si připravte směs na ořechové úly.

Piškoty rozmixujte nebo rozdrťte válečkem na těsto. Přidejte namleté ořechy a cukr. Pokud máte výkonný mixér s velkou nádobou, můžete piškoty i ořechy rozmixovat společně a potom jen přidat cukr. Vsypejte kakao, měkkou Heru a rum. Vypracujte pevnou hmotu, která nebude lepit. V případě potřeby přidejte pár rozdrcených piškotů. Tuto hmotu dejte hodně vychladit do lednice, na hodinu až dvě. Bude se vám potom lépe odlepovat od formičky.

Připravte si také krémovou náplň. Heru vyšlehejte s vaječným likérem a ochuťte cukrem. Nakonec přidejte semínka vyškrábnutá z jednoho vanilkového lusku. Pořádně rozmíchejte.

Formičky na úly pořádně vysypejte moučkovým cukrem a vložte do nich kousek ořechové hmoty. Důkladně ji utlačte a prstem vytlačte do středu úlu dírku. Do té naplňte likérový krém, přiklopte lineckým kolečkem a opatrně rozevřete formičku.

Takto pokračujte, až nebudete mít ani kolečka, ani ořechovou hmotu, ani máslový krém.

Uchovávejte v chladu.

Vaše názory

Další recepty

  • Tuniská inspirace - Chléb tabouna

    Chléb Tabouna jsou vlastně chlebové placky a pochází z e Středního východu . V Izraeli je také nazýván "lafa", v Iráku ...

  • Tuniská inspirace - Mátový čaj

    Po celá staletí je máta známa svou nádhernou vůní a léčivou silou. Je známá pro svou schopnost uklidnit nervózní žaludek, zpomalit...

  • Tuniská inspirace - Tajine

    Tajine může posloužit jako příloha , nebo třeba chutná snídaně . Jí se nakrájené na dílky nebo čtverce, teplé i studené. Jako...

  • Tuniská inspirace - Salát mechouia

    Máte rádi opravdu ostrá jídla? Potom máme něco pro vás. Mechouia je tuniský letní salát s rajčaty a paprikou . Může být ...

Náš tip
  • Skvělou péči pro váš chrup – od zubní hygieny až po značkové implantáty - získáte na stomatologickém pracovišti AV dental v Praze.
  • Originální květiny a kytice Frutiko z čerstvého ovoce, čokolády a dortů představují skvělý dárek s objednáním online a doručením po celé ČR!
  • Dodáváme originální parfémy a kosmetiku světových značek Armani, Dior, Chanel, Lacoste velice levně. Skladem máme 75 000 kusů parfémů a kosmetiky.
  • Sháníte kvalitní kancelářské židle? Vyberte si ze širokého sortimentu v internetovém obchodě Hawaj.cz

  • Víte, co to je a jak funguje čurokap?

  • Záleží vám na tom co s vámi bude? A máte důchodové spoření?