V díle sedmém bude středem naší pozornosti turecká kuchyně. Turecká kuchyně je údajně spolu s čínskou a indickou nejlepší kuchyní světa. Toto tvrzení můžeme však s klidem přiřadit i kuchyni francouzské či italské, záleží na chutích každého gurmána. Faktem zůstává, že pro tureckou kuchyni je typická vyváženost mezi masem, přílohami a velkým množstvím ovocných nebo zeleninových salátů. Její skladba odráží bohatost a úrodnost Turecka z velké části omývaného Středozemním mořem. Hojnost ryb, hovězího a skopového masa spolu s množstvím ovoce a zeleniny v kombinaci s různorodým kořením uchvátí nejeden mlsný jazýček.Jídla jsou často vařená nebo dušená a pokud se smaží, tak na kvalitním oleji, nejčastěji olivovém. Turkové maso rádi upravují na otevřeném ohni a na grilech.
Dalo by se říct, že základ turecké kuchyně tvoří pilaf. Připravuje se z rýže nebo bulguru (namletá pšenice). Vzdáleně nám může připomínat rizoto s tím, že ve správném pilafu by se zrnka rýže k sobě neměla lepit. Do pilafu se pak přidává lilek, hrášek, fazole či hrách.
Rýže kraluje i mezi přílohami. Připravená na nejrůznější způsoby - s kořením, mandlemi, těstovinami, anebo s kousky masa je například v Istanbulu k dostáná na každém rohu.
Mezi typická jídla turecké kuchyně patří kebab - kořeněné plátky masa opékané na rožni. Maso se odkrajuje postupně z otáčejícího se rožně. K přípravě slouží různé druhy masa - kuřecí, jehněčí, krůtí nebo mleté maso. U nás se s ním setkáme pod řeckým názvem Gyros - specialita v naší zemi velmi rozšířená.
Typické jsou i placičky z mletého masa köfte /čti: kefte/ opečené na roštu. Köfte je možné koupit na ulici do veky nebo do arabského chleba, pokud zvolíte restauraci, zkuste köfte s rýží a rajskou omáčkou.
Vzájemné prolínání kuchyní sousedících států dokládá další místní lahůdka - vinné listy plněné masovou nádivkou - oblíbený předkrmy řecké kuchyně.
Tence rolované pečivo ovinuté kolem různorodé náplně to je typický turecký borek. Borek může být smažený, pečený, osmažený na pánvi nebo vařený. Preferovanými náplněmi jsou sýr, mleté maso, špenát a brambory.
Zapomenout nelze ani na mezes - předkrmy, které pomalu konzumovány povzbuzují chuť k hlavnímu chodu. Za všechny jmenujme smažené baklažány s jogurtem, humus (rozmačkaná cizrna se sezamovou kaší), rybí krokety nebo jehněčí mozečky se spoustou citrónové šťávy.
Charakteristickým zástupcem sladkého je Muhallebi pudink z mleté rýže, mléka a cukru.
Z nápojů se těší velké oblibě ayran, což je směs jogurtu a vody v poměru 2:1. Někdy se do něj přidává i česnek nebo trochu pepře. Jde o zdravý a nesmírně osvěžující nápoj hodí se hlavně do horkých letních dnů.
Nedílnou součástí turecké kuchyně je samozřejmě čaj podávaný v malých skleničkách - je velice silný a velice dobrý. Chybět nemůže samozřejmě ani káva. Daleko častěji se ale v Turecku pije právě čaj, který je také součástí nakupovacího rituálu, kdy vám na typickém závěsném tácku přinesou čaj v rovněž typických pohárcích. I zde platí známé pravidlo - ve velkém horku se mají pít horké tekutiny. Alkoholické nápoje jsou v Turecku k dispozici. Ovšem konzumovat alkohol Turka příliš často neuvidíte, Turecko je stále převážně muslimská země a korán pití alkoholu příliš nedoporučuje.
Ayran
- 500 g bílého jogurtu, 250 ml vody, sůl, může být i pepř, případně trochu prolisovaného česneku
Jogurt s vodou důkladně rozšleháme kvedlačkou anebo ve šlehači. Podáváme ve sklenici dobře vychlazený. V Turecku se servíruje ke každému i masitému jídlu, což může být pro někoho trochu nezvyklé. Je to snad nejlepší nápoj v horkém létě.
Jablka s mandlemi a jogurtem /6 porcí/
- 1/3 šálku mandlových lupínků, 24 hřebíčků, 6 středních jablek, 2/3 šálku krystalového cukru, 1 šálek vody, 1/2 šálku smetanového bílého jogurtu, pár kapek mandlové esence (mandlové aroma)
Mandle rozsypte do mělkého pekáčku z varného skla a opečte je při 180 stupních Celsia po dobu 8 - 10 minut, dokud nezezlátnou (nebo nechejte mandle zhnědnout, pokud je máte takto rádi). Jablka oloupejte a zbavte jádřinců. Do každého jablka zapíchněte nahoru dokola čtyři hřebíčky. Ve velké hluboké pánvi (nebo v hrnci) smíchejte vodu s cukrem a přiveďte na prudkém plameni k varu. Vařte za občasného míchání, dokud se cukr nerozpustí. Do směsi postavte jablka, zmírněte plamen na minimum a vařte asi 15 minut, dokud jablka nezměknou. Během vaření jablka několikrát sirupem podlijte. Smíchejte bílý jogurt s kapkami mandlové esence. Jablka dejte na talíř, do středu nalijte jogurt s mandlovou esencí, posypte mandlovými lupínky, polijte sirupem a podávejte teplé nebo při pokojové teplotě.
A na co se můžeme těšit v osmém díle? Navštívíme Egypt.
Předcházející díly :
- Chutné putování - Chorvatsko
- Chutné putování - Itálie
- Chutné putování - Řecko
- Chutné putování - Francie
- Chutné putování - Portugalsko
- Chutné putování - Španělsko
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.