Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní kuchyně  /  Paella nejen pro vegetariány

Paella nejen pro vegetariány

10.5.2018 - AndreaP.

Paella je typické španělské jídlo z rýže, podobné rizotu nebo pilafu. Pochází ze španělského města Valencie. Podobně jako v případě rizota existuje spousta receptů s různými ingrediencemi. Na rozdíl od rizota se však v paelle častěji objevují plody moře, zelenina a koření. Připravuje se na speciální nízké rovné pánvi s uchy zvané paellera a výsledný pokrm je méně lepivý. Při přípravě paelly je pochopitelně nejdůležitější přísadou rýže, která se neomývá, jelikož škrob při vaření způsobuje potřebné zahuštění.

Existují tři nejznámější druhy paelly:

  • Paella na valenciánský způsob (španělsky paella valenciana) obvykle obsahuje zeleninu, maso (kuřecí, králičí či kachní), hlemýždě, fazole a koření
  • Paella s mořskými plody (paella de marisco) nahrazuje maso a hlemýždě mořskými plody a neobsahuje fazole
  • Paella mix (paella mixta) je libovolnou kombinací masa, mořských plodů, zeleniny a fazolí. Dalšími důležitými přísadami jsou šafrán a olivový olej.

A my si dnes ukážeme recept na bezmasou paellu, která je rovněž ideální v těchto povánočních dnech, kdy je nutné stravu odlehčit.

Potřebujeme :

  • 300 g cukín
  • 300 g cibule
  • 200 g červených paprik
  • 300 g rajčat
  • 100 g mandlí
  • 50 g oliv
  • 3 stroužky česneku
  • 300 g dlouhozrnné rýže
  • 60 cl rostlinného vývaru
  • 6 lžic olivového oleje
  • 1 feferonka
  • 3 tyčinky šafránu
  • mletý pepř
  • sůl

 

Cukíny omyjte a nakrájejte na plátky. Posolte je, aby pustily vodu, 1/4 hodiny nechte stát. Cibule oloupejte, omyjte, nakrájejte nahrubo a na hluboké pánvi osmahněte na oleji dozlatova. Přidejte rýži a restujte 2 minuty. Poté vše zalijte vývarem ochuceným šafránem a česnekem a přiveďte do varu. Směs přikryjte pokličkou a na mírném ohni povařte asi 10 minut. Mezitím zbavte cukíny vody a osušte. Papriky a rajčata omyjte a nakrájejte na kostičky. Zeleninu přidejte k rýži a vařte dalších 10 minut. Poté nechte okapat přebytečnou tekutinu a dejte na talíř, který lze použít do trouby. Přidejte mandle, ochuťte pepřem, feferonkou a olivami nakrájenými na plátky, promíchejte. Před podáváním nechte několik minut grilovat v troubě dozlatova.

(zdroj - Wikipedie, ilustrační fotografie)

Vaše názory

Další recepty

  • Maková buchta s ovocem

    Rychlá buchta ke kávě či čaji, která díky použitému ovoci a náplni bude vždy chutnat trošku jinak. Potřebujeme : 6 žloutků 300 g...

  • Lehký těstovinový salát s tuňákem

    Recept pro vás opět připravila kuchařka, autorka kuchařek a moderátorka Vendy spolu s desetibojařem Jirkou Sýkorou. K  výrobě tohoto chutného...

  • Salát z čočky, paprik, divokých bylin a Gorgonzoly

    Sýry mají v Itálii dlouho tradici a jsou neoddělitelnou součástí její světově oblíbené kuchyně. Hlavním regionem pro jejich výrobu je severní...

  • Výborná domácí salámová pizza

    Upečte si s námi výbornou domácí salámovou pizzu, kterou jistě ocení každý muž. Na 4 menší pizzy budeme potřebovat: 250 g hladké...

Náš tip