Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Dušičky a kosti

Dušičky a kosti

2.11.2018 - AndreaP.

Ač je název tohoto článku pro někoho asi lehce zavádějící, tak ne, opravdu jsme se nespletli a bude se jednat i tentokráte o recept. Ale začít musíme hezky od začátku ...

Listopad je měsíc nevlídný. Venku zima, mlhy, ve vzduchu je cítit blížící se sníh. Brzy je tma. A právě na začátku tohoto měsíce se rozsvítí tisíce světýlek v zahradách posledního odpočinku, kam chodíme s kyticemi či věnečky za těmi, co jsme měli rádi a při svitu svíček jim věnujeme tichou vzpomínku. Je to stará tradice, kterou uctívali již staří Keltové.

A jelikož se zde zabýváme rovněž historickými recepty našich (pra)předků, zajímalo nás, které jídlo je spojeno právě s tímto svátkem. A našli jsme! Jedná se o pokrm nazývající se buď přímo Dušičky, v některých oblastech pak Kosti podle tvaru, které toto pečivo mívalo.

Dušičky a kosti

Je to velmi starobylé pečivo, které se peklo zřejmě v celé Evropě a sloužilo zprvu jako obětní dar zemřelému, pak jako almužna žebrákům o svátku Všech svatých a Památce zemřelých, ale také se dávalo příbuzným a sousedům při úmrtí člena rodiny.  Způsobů přípravy tohoto pečiva je mnoho. Bývalo z těsta koblihového, buchtového, chlebového, ale nejčastěji levnějšího rohlíkového. Také tvarově má mnoho podob : jsou to zkřízené kosti, rohlíky, podlouhlé žemličky uprostřed promáčknuté, věnečky splétané ze dvou pramenů a mnoho dalších.

A jak si je tedy připravíme? Vyzkoušíme si nejrozšířenější - rohlíkové těsto :

  • 1/2 kg hladké mouky
  • lžička soli
  • dvě lžičky cukru
  • 3-4 dkg droždí
  • 1 vejce
  • 1-2 lžíce oleje či sádla
  • teplé mléko k zadělání těsta
  • smetana či žloutek na následné potření
  • na posyp - lněné, sezamové, makové či slunečnicové semínka, případně kmín, sůl ...

 

Do mouky dáme sůl, cukr, droždí do důlku. Přidáme vejce (dává se hlavně pro barvu), olej a poté postupně přidáváme mléko, dokud nám nevznikne hladké lehké těsto. Necháme vykynout, a poté tvarujeme na vále požadované tvary. Srovnáme na plech a opět necháme vykynout. Poté potřeme smetanou či rozšlehaným žloutkem, posypeme a rychle upečeme v horké troubě. Je to velmi chutné pečivo určené k rychlé spotřebě.

(Informace čerpány z úžasné knihy Kamily Skopové Hody půsty masopusty, zabývající se lidovými tradicemi po celý rok.)

 

 

 

Vaše názory

Další recepty

  • Bramborové muffiny se slaninou

    Muffiny nemusí být jen nasladko. Zkuste je naslano! Vvyzkoušejte úžasný recept od MP krásno! Dobrou chuť! Suroviny 550 g brambor 225...

  • Italský hruškový koláč

    Přemýšlíte, jak naložit s podzimní hruškovou úrodou? Přeneste do své kuchyně kousek slunné Itálie a věnujte čas přípravě Italského...

  • Podzimní grilování

    I podzim má mnoho gurmánských podob a nabízí nejednu chutnou příležitost. Zvláště ten letošní nesmírně teplý, kdy počasí leckdy bývá letní než...

  • Perník litý na plech (rok 1947)

    Jak už sám název (přesněji letopočet v něm) napovídá, dneska opětovně zabrousíme na téma historických receptů našich praprapředků. Na pomoc si...

Náš tip