Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Dušičky a kosti

Dušičky a kosti

2.11.2018 - AndreaP.

Ač je název tohoto článku pro někoho asi lehce zavádějící, tak ne, opravdu jsme se nespletli a bude se jednat i tentokráte o recept. Ale začít musíme hezky od začátku ...

Listopad je měsíc nevlídný. Venku zima, mlhy, ve vzduchu je cítit blížící se sníh. Brzy je tma. A právě na začátku tohoto měsíce se rozsvítí tisíce světýlek v zahradách posledního odpočinku, kam chodíme s kyticemi či věnečky za těmi, co jsme měli rádi a při svitu svíček jim věnujeme tichou vzpomínku. Je to stará tradice, kterou uctívali již staří Keltové.

A jelikož se zde zabýváme rovněž historickými recepty našich (pra)předků, zajímalo nás, které jídlo je spojeno právě s tímto svátkem. A našli jsme! Jedná se o pokrm nazývající se buď přímo Dušičky, v některých oblastech pak Kosti podle tvaru, které toto pečivo mívalo.

Dušičky a kosti

Je to velmi starobylé pečivo, které se peklo zřejmě v celé Evropě a sloužilo zprvu jako obětní dar zemřelému, pak jako almužna žebrákům o svátku Všech svatých a Památce zemřelých, ale také se dávalo příbuzným a sousedům při úmrtí člena rodiny.  Způsobů přípravy tohoto pečiva je mnoho. Bývalo z těsta koblihového, buchtového, chlebového, ale nejčastěji levnějšího rohlíkového. Také tvarově má mnoho podob : jsou to zkřízené kosti, rohlíky, podlouhlé žemličky uprostřed promáčknuté, věnečky splétané ze dvou pramenů a mnoho dalších.

A jak si je tedy připravíme? Vyzkoušíme si nejrozšířenější - rohlíkové těsto :

  • 1/2 kg hladké mouky
  • lžička soli
  • dvě lžičky cukru
  • 3-4 dkg droždí
  • 1 vejce
  • 1-2 lžíce oleje či sádla
  • teplé mléko k zadělání těsta
  • smetana či žloutek na následné potření
  • na posyp - lněné, sezamové, makové či slunečnicové semínka, případně kmín, sůl ...

 

Do mouky dáme sůl, cukr, droždí do důlku. Přidáme vejce (dává se hlavně pro barvu), olej a poté postupně přidáváme mléko, dokud nám nevznikne hladké lehké těsto. Necháme vykynout, a poté tvarujeme na vále požadované tvary. Srovnáme na plech a opět necháme vykynout. Poté potřeme smetanou či rozšlehaným žloutkem, posypeme a rychle upečeme v horké troubě. Je to velmi chutné pečivo určené k rychlé spotřebě.

(Informace čerpány z úžasné knihy Kamily Skopové Hody půsty masopusty, zabývající se lidovými tradicemi po celý rok.)

 

 

 

Vaše názory

Vaše názory

Vložit komentář

Další recepty

  • Lednové odlehčené diety

    Většinu z nás během Vánoc a oslav Nového roku neminula hojnost svátečních pochoutek, cukroví a chuťovek. Těmto lákadlům nelze obvykle odolat i...

  • VIDEO : 38 receptů pro inspiraci

    Také se rádi díváte na videa (či pořady) o jídle, kdy chuťové pohárky dostávají zabrat a máte tendenci pokud možno ihned daný pokrm ochutnat? A...

  • Exotické ovoce po celý rok na stole

    Téměř každé období roku má „své“ ovoce, které je s ním jednoznačně spojené. Řekne-li se červen, většině z nás se asi vybaví jahodové opojení....

  • Jáhlová bábovka s rozinkami

    Slovo jáhla je praslovanské, nejasného původu. Přídavné jméno se užívá jáhlový i  jahelný . Jáhly jsou bezlepková potravinářská surovina,...

Náš tip