Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Dušičky a kosti

Dušičky a kosti

28.10.2015 - AndreaP.

Ač je název tohoto článku pro někoho asi lehce zavádějící, tak ne, opravdu jsme se nespletli a bude se jednat i tentokráte o recept. Ale začít musíme hezky od začátku ...

Listopad je měsíc nevlídný. Venku zima, mlhy, ve vzduchu je cítit blížící se sníh. Brzy je tma. A právě na začátku tohoto měsíce se rozsvítí tisíce světýlek v zahradách posledního odpočinku, kam chodíme s kyticemi či věnečky za těmi, co jsme měli rádi a při svitu svíček jim věnujeme tichou vzpomínku. Je to stará tradice, kterou uctívali již staří Keltové.

A jelikož se zde zabýváme rovněž historickými recepty našich (pra)předků, zajímalo nás, které jídlo je spojeno právě s tímto svátkem. A našli jsme! Jedná se o pokrm nazývající se buď přímo Dušičky, v některých oblastech pak Kosti podle tvaru, které toto pečivo mívalo.

Dušičky a kosti

Je to velmi starobylé pečivo, které se peklo zřejmě v celé Evropě a sloužilo zprvu jako obětní dar zemřelému, pak jako almužna žebrákům o svátku Všech svatých a Památce zemřelých, ale také se dávalo příbuzným a sousedům při úmrtí člena rodiny.  Způsobů přípravy tohoto pečiva je mnoho. Bývalo z těsta koblihového, buchtového, chlebového, ale nejčastěji levnějšího rohlíkového. Také tvarově má mnoho podob : jsou to zkřízené kosti, rohlíky, podlouhlé žemličky uprostřed promáčknuté, věnečky splétané ze dvou pramenů a mnoho dalších.

A jak si je tedy připravíme? Vyzkoušíme si nejrozšířenější - rohlíkové těsto :

  • 1/2 kg hladké mouky
  • lžička soli
  • dvě lžičky cukru
  • 3-4 dkg droždí
  • 1 vejce
  • 1-2 lžíce oleje či sádla
  • teplé mléko k zadělání těsta
  • smetana či žloutek na následné potření
  • na posyp - lněné, sezamové, makové či slunečnicové semínka, případně kmín, sůl ...

 

Do mouky dáme sůl, cukr, droždí do důlku. Přidáme vejce (dává se hlavně pro barvu), olej a poté postupně přidáváme mléko, dokud nám nevznikne hladké lehké těsto. Necháme vykynout, a poté tvarujeme na vále požadované tvary. Srovnáme na plech a opět necháme vykynout. Poté potřeme smetanou či rozšlehaným žloutkem, posypeme a rychle upečeme v horké troubě. Je to velmi chutné pečivo určené k rychlé spotřebě.

(Informace čerpány z úžasné knihy Kamily Skopové Hody půsty masopusty, zabývající se lidovými tradicemi po celý rok.)

 

 

 

Vaše názory

Další recepty

  • Mandlová roláda s náplní Nutella®

    Máme tu recept pro milovníky mandlí. Vyzkoušejte Nutella roládu, která múže být i novinkou - sladkou tečkou na štědrovečerním stole. Na 15...

  • Tvarohové placičky

    Ingredience: 500 g tvarohu 1 velké vejce 3 plné lžíce polohrubé mouky 1 lžíce rozehřátého a vychladnutého másla Sůl ...

  • Vepřové plátky s jablečným zelím na víně

    Jablka jsou lehce k dostání na trhu celoročně, ale přesto k podzimu patří tak nějak nejvíce. Pojďme si tedy (nejen)  z nich připravit lahodné...

  • Tuňákové ragú

    Tuňák je český rodový název pro několik druhů makrelovitých ryb . Nejznámější pak je tuňák obecný. Potřebujeme : 600 g tuňáka...

Náš tip