Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Dušičky a kosti

Dušičky a kosti

28.10.2015 - AndreaP.

Ač je název tohoto článku pro někoho asi lehce zavádějící, tak ne, opravdu jsme se nespletli a bude se jednat i tentokráte o recept. Ale začít musíme hezky od začátku ...

Listopad je měsíc nevlídný. Venku zima, mlhy, ve vzduchu je cítit blížící se sníh. Brzy je tma. A právě na začátku tohoto měsíce se rozsvítí tisíce světýlek v zahradách posledního odpočinku, kam chodíme s kyticemi či věnečky za těmi, co jsme měli rádi a při svitu svíček jim věnujeme tichou vzpomínku. Je to stará tradice, kterou uctívali již staří Keltové.

A jelikož se zde zabýváme rovněž historickými recepty našich (pra)předků, zajímalo nás, které jídlo je spojeno právě s tímto svátkem. A našli jsme! Jedná se o pokrm nazývající se buď přímo Dušičky, v některých oblastech pak Kosti podle tvaru, které toto pečivo mívalo.

Dušičky a kosti

Je to velmi starobylé pečivo, které se peklo zřejmě v celé Evropě a sloužilo zprvu jako obětní dar zemřelému, pak jako almužna žebrákům o svátku Všech svatých a Památce zemřelých, ale také se dávalo příbuzným a sousedům při úmrtí člena rodiny.  Způsobů přípravy tohoto pečiva je mnoho. Bývalo z těsta koblihového, buchtového, chlebového, ale nejčastěji levnějšího rohlíkového. Také tvarově má mnoho podob : jsou to zkřízené kosti, rohlíky, podlouhlé žemličky uprostřed promáčknuté, věnečky splétané ze dvou pramenů a mnoho dalších.

A jak si je tedy připravíme? Vyzkoušíme si nejrozšířenější - rohlíkové těsto :

  • 1/2 kg hladké mouky
  • lžička soli
  • dvě lžičky cukru
  • 3-4 dkg droždí
  • 1 vejce
  • 1-2 lžíce oleje či sádla
  • teplé mléko k zadělání těsta
  • smetana či žloutek na následné potření
  • na posyp - lněné, sezamové, makové či slunečnicové semínka, případně kmín, sůl ...

 

Do mouky dáme sůl, cukr, droždí do důlku. Přidáme vejce (dává se hlavně pro barvu), olej a poté postupně přidáváme mléko, dokud nám nevznikne hladké lehké těsto. Necháme vykynout, a poté tvarujeme na vále požadované tvary. Srovnáme na plech a opět necháme vykynout. Poté potřeme smetanou či rozšlehaným žloutkem, posypeme a rychle upečeme v horké troubě. Je to velmi chutné pečivo určené k rychlé spotřebě.

(Informace čerpány z úžasné knihy Kamily Skopové Hody půsty masopusty, zabývající se lidovými tradicemi po celý rok.)

 

 

 

Vaše názory

Další recepty

  • Chřestová polévka s šunkovými kostičkami

    Kolik polévek umíš, tolikrát jsi kuchařem! Zvyšte si teď, v chřestové sezóně, svoji kuchařskou kvalifikaci a rozšiřte svůj polévkový repertoár...

  • Vepřová pečeně na víně

    Vepřové maso pomalu pečené v troubě na víně, doplněné skvělou chutí jablek a žampiónů, tak přesně toto je dnešní recept. Věříme, že jeho chuť...

  • Chorvatská musaka

    Dnes opět zabrousíme do našich diskuzních fór , kde se skrývají poklady, co se receptů týče. A tentokrát to bude kuchyně zahraniční. ...

  • Drbáky

    Téměř každou neděli jsme na ně chodívali k babičce. Tu vůni cítím dodnes, i když tady babička už dávno není. Knedlíky se zelím a pečené maso,...

Náš tip
  • Skvělou péči pro váš chrup – od zubní hygieny až po značkové implantáty - získáte na stomatologickém pracovišti AV dental v Praze.
  • Originální květiny a kytice Frutiko z čerstvého ovoce, čokolády a dortů představují skvělý dárek s objednáním online a doručením po celé ČR!
  • Dodáváme originální parfémy a kosmetiku světových značek Armani, Dior, Chanel, Lacoste velice levně. Skladem máme 75 000 kusů parfémů a kosmetiky.
  • Sháníte kvalitní kancelářské židle? Vyberte si ze širokého sortimentu v internetovém obchodě Hawaj.cz

  • POZOR! Urologický čaj může při zánětu močového měchýře a ledvin uškodit!!!