Babinet.cz  /  Magazín  /  Aktivní život  /  Pozvánka na sobotu: Napoleonské hry 2015

Pozvánka na sobotu: Napoleonské hry 2015

13.8.2015 - redakce Babinet.cz

Zámek Slavkov - Austerlitz společně s Jezdeckým klubem Acaballado a městem Slavkov u Brna pořádají u příležitosti 246. výročí narození Napoleona Bonaparta dne 15. srpna 2015 Napoleonské hry.

V zámeckém parku pro vás budou připraveny komentované ukázky výcviku pěšáků i jezdectva a módní přehlídka uniforem. Součástí budou i dovednostní soutěže vojáků, kdy budou vojáci prověřeni např. v rychlosti střelby nebo sekání šavlí. Prohlédnout si budete moci vojenský tábor, který bude v parku rozložený po celý den. Vyvrcholením vojenské části programu pak bude v 16.00 hodin bitevní střet v zámeckém parku, který opět připomene vybranou část bitvy z napoleonských válek.

Vedle vojenské části bude pro návštěvníky připravena i část zaměřující se na život tehdejší aristokracie. Připravený tedy bude Empírový piknik v zámeckém parku a od 19.00 hodin Empírový bál v Historickém sále zámku.

Celý letošní program však bude zaměřen na připomínku jednoho z nejvýznamnějších Napoleonových velitelů dosáhnuvšího hodnosti Maršál Francie, Luise Berthiera, od jehož úmrtí letos uplyne 200 let. S jeho jménem je spojována realizace Napoleonových tažení od roku 1800 až do roku 1814. Pravou rukou císaře byl i v bitvě u Slavkova, kde se účastnil i geniálního tahu této bitvy, proslulého Napoleonova lvího skoku, který rozhodl celou bitvu a vešel do dějin.

V závěru sobotního programu od 21.30 hodin budou vypáleny slavnostní salvy k narozeninám císaře Napoleona, na které volně naváže multimediální program spojený s videomappingem a doplněný ohňostrojem s názvem „Berthier“. Unikátní videomapping promítaný přímo na průčelí zámku připomene význam a život maršála Berthiera.

Tak jako každý rok se i letos mohou návštěvníci Napoleonských her těšit na bohatý doprovodný program. Na nádvoří zámku bude připraven Zámecký košt vín s prezentací a výstavou moravských vín, tradičně zahájený ukázkou dobové sabráže sektů z koňského sedla. Slavnovstní zahájení se uskuteční ve 12.00 hodin, kdy se opět pokusíme o pokoření rekordu v počtu jezdců, kteří budou tuto sabráž provádět.

V zámeckém parku bude po celý den probíhat řemeslný jarmark s nabídkou nejrůznějších výrobků, pochutin a nápojů. Prohlídková trasa zámku ožije kostýmovanými prohlídkami s napoleonskou tématikou přibližující vedle osobnosti císaře Napoleona i další postavy, které na zámku v minulosti žily. Prohlídky se budou konat v 10.30, 11.30, 14.00, 15.00 a 16.00 hodin. Doporučujeme předchozí rezervaci na tel. 544 227 548.

Zkrátka nepřijdou ani návštěvníci expozice Austerlitz – malé město velkých dějin, pro něž je na tento den připravena speciální sleva.

Program (změna programu vyhrazena):

 

Sobota 15. srpna 2015:

9.00 – 17.00

Řemeslný jarmark v zámeckém parku

10.00

Slavnostní zahájení Napoleonských her 2015 (zámecký park)

10.30

Módní přehlídka uniforem (zámecký park)

10.30 – 16.00

Kostýmované prohlídky zámku s napoleonskou tématikou

12.00 – 21.00

Zámecký košt vín (nádvoří zámku)

12.00 - 15.00

Empírový piknik v parku

14.00

Komentované ukázky výcviku (zámecký park)

16.00 - 17.00

Bitevní střet vojáků v parku

19.00 – 21.15

Empírový bál na zámku (Historický sál)

21.30

Slavnostní salvy k narozeninám císaře Napoleona (zámecký park)

21.45

Videomapping s ohňostrojem (zámecký park)


Prohlídkové okruhy zámku při Napoleonských hrách 2015:

Historické sály (kostýmované prohlídky s napoleonskou tématikou v daných časech)

Historické sály a salonky

Středověké podzemí – oživené prohlídky s rytířem nebo řádovou sestrou

expozice Austerlitz – malé město velkých dějin – speciální slevy

 

V tento den mohou návštěvníci také navštívit výstavy instalované v prostorách zámku:

„Svět loutek a animovaných filmů Jana Karpaše“

„Panenky v háčkovaných šatech„

„ Prodejní výstavu šperků Ireny Lochmanové a fotografií Věry Kohoutkové“

Otevírací doba Zámku Slavkov – Austerlitz s jeho prohlídkovými okruhy a Informační centrum ve Slavkově u Brna od  9.00 – 17.00 hodin. Poslední prohlídka zámku hodinu před uzavírací dobou.

www.zamek-slavkov.cz

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz