Rané brambory jsou jednou z prvních plodin, které lze na konci jara či začátku léta sklízet. Jsou nejen chutnější, ale také zdravější než brambory pozdní. Jejich jedinou nevýhodou je, že se nedají skladovat dlouhou dobu a jedná se tak o sezónní surovinu, kterou si můžeme vychutnat jen pár týdnů v roce.
Rané brambory patří v České republice již k tradičním plodinám, jejich pěstování však není vůbec jednoduché. Je potřeba zvolit správnou odrůdu (ne všechny jsou totiž pro pěstování raných brambor určené), vhodné prostředí a adekvátní technologie. Důležitou roli hraje také dostatečné zavlažování a optimální teplota půdy.
Zajímavost č. 1: V České republice se každý rok vyprodukuje zhruba 60 000 tun raných brambor, nejlépe se jim daří v Polabí a na jižní Moravě.
Velmi rané brambory se sklízejí 90–100 dní po výsadbě, rané brambory se pak mohou sklidit ještě o 10 dní později. Oba typy raných brambor se sklízejí většinou v období od 16. května do 30. června. Poslední zásoby raných brambor je vhodné zkonzumovat do Vánoc, pak již ztrácejí nejen svou lahodnou chuť, ale také výživovou hodnotu.
Zajímavost č. 2.: Průměrná spotřeba raných brambor v České republice je 7 kilogramů na osobu.
Rané brambory poznáte od těch pozdních již na první pohled. Jelikož se vlastně jedná o ještě nedozrálé hlízy, bývají mnohem menší a jejich slupka je světlejší, velmi tenká a snadno se loupe. Obsahují více vody a bílkovin a naopak mnohem méně škrobu než odrůdy pozdní, díky čemuž jsou lehčí, křehčí a především lépe stravitelné. A jelikož se jedná o ty nejčerstvější brambory, které se nám na talíř mohou dostat, pyšní se také tou nejlahodnější chutí ze všech brambor na světě.
Rané brambory není vhodné před vařením dlouze namáčet, protože se z nich zbytečně vyplaví velké množství prospěšných látek. Jsou velmi snadné na přípravu, nejlépe chutnají uvařené ve slupce, ochucené solí a máslem.
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)