Babinet.cz  /  Recepty  /  Předkrmy  /  Co s vejci po Velikonocích?

Co s vejci po Velikonocích?

1.4.2018 - AndreaP.

Ať už se vám doma nahromadí jakékoliv množství vajec vařených natvrdo, není třeba zoufat, přemýšlet co s nimi a nakonec je balit rodinným příslušníkům celý týden ke svačině. Existuje řada receptů, které přímo vybízí k uplatnění vajec natvrdo vařených. O většině z nich nemáme ani tušení, vhod však příjdou minimálně jednou za rok, právě na Velikonoce. Nevíte si rady s vejci natvrdo? Inspirujte se našimi recepty...Zpracovat už vařená vajíčka můžete jako předkrm nebo jako hlavní chod, hodí se však i do salátů a pomazánek.

 

Startujeme vejcem

Jednoduché a rafinované jsou

Okurky plněné vejci a ředkvičkami

  • 2 velké okurky salátovky
  • 2 vejce natvrdo
  • 2 svazky ředkviček
  • 4 lžíce kysané smetany
  • 1 lžíce sekaného kopru
  • 1 hlávka salátu
  • sůl

Čerstvé okurky oloupeme, pokrájíme na kusy dlouhé 5-6 cm a opatrně vybereme vnitřek. Postavíme je na mísu jako hrnečky. Vejce oloupeme a usekáme. Ředkvičky opláchneme, několik jich necháme na ozdobu a ostatní nastrouháme nahrubo. Vejce, ředkvičky, smetanu a kopr smícháme a osolíme. Okurky naplníme, položíme na listy salátu a ozdobíme kolečky ředkviček a snítkou petrželky.

Neméně jednoduchá jsou i

Vejce plněná

  • 4 vejce natvrdo
  • 40 g másla
  • 4 malé sardinky
  • 1 sterilovaná okurka
  • pepř
  • sůl
  • citronová šťáva
  • sterilovaná kapie
  • chléb

Z oloupaných, opláchnutých, osušených vajec seřízneme obě špičky, žloutky vyjmeme lžičkou a prolisujeme současně se sardinkami. Změklé máslo utřeme se solí do pěny, vmícháme žloutky, sardinky, pepř a citronovou šťávu a větší částí naplníme bílky. Z tenkých krajíčků chleba vypícháme 4 kolečka, potřeme je zbylou pěnou, postavíme na ně vejce a vše ozdobíme plátky okurky a kapií.

 

V hlavní roli - vejce

Vaječné kari z jihu - je jako stvořeno pro ty, kteří nemohou vejce ani vystát.

  • 6 vajec natvrdo
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 4 feferonky
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička koření kari
  • 1/2 lžičky mletého nového koření
  • 4 lžíce strouhaného kokosu
  • 1/4 l mléka
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • 6 lžic másla
  • šťáva ze 2 citronů
  • sůl

Na másle osmažíme nakrájenou cibuli a utřený česnek. Přidáme zázvor a nasekané feferonky, poté mouku a osolíme. Vlijeme mléko a rozvařený kokos. Dusíme na mírném ohni asi 1/4 hodiny. Pak vložíme podélně rozpůlená oloupaná vejce, ochutíme citronovou šťávou a ještě chvíli dusíme.

Osvědčeným receptem je

Vaječné ragú s ředkvičkami

  • 8 vajec
  • 2 střední cibule
  • 2 svazečky ředkviček
  • 2 svazečky pažitky
  • 4 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 250 g šlehačky
  • sůl
  • kuličky pepře
  • hrst výhonků řeřichy

Vejce uvaříme natvrdo. Oloupeme cibuli a nakrájíme na kostičky. Očištěné a omyté ředkvičky nakrájíme na dílky. Opláchneme pažitku, osušíme a pokrájíme nadrobno. V hrnci rozpustíme tuk a v něm osmahneme cibulku. Zasypeme moukou a uděláme jíšku. Rozředíme zeleninovým vývarem a šlehačkou a za míchání přivedeme dovaru. Oloupaná vejce rozkrojíme na 6 dílků. Vložíme do teplé omáčky a s ředkvičkami a pažitkou prohřejeme. Nakonec osolíme, opepříme a posypeme řeřichou.

Toužíte-li po troše exotiky, udělejte mexické

Empanadas

Těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 200 g rostlinného tuku
  • 2 vejce
  • 2-3 lžíce chladné vody
  • sůl

Náplň:

  • 250 g mletého masa
  • 2 jemně nasekané cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2 zelené papriky
  • 2 lžíce oleje
  • 2 vejce natvrdo
  • 1 lžíce rozinek nebo nasekaných oliv
  • 1/4 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžíce petrželky
  • sůl
  • pepř
  • bazalka
  • oregano
  • chilli

Mouku prosejeme na vál, promícháme s kypřícím práškem a solí, do důlku přidáme chladný, na kousky nakrájený tuk, vejce, případně i trochu vody, těsto rychle prohněteme dohladka a dáme na 1 hodinu do chladničky ztuhnout. Mezitím na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme mleté maso, nasekané papriky, koření, olivy nebo spařené rozinky a podusíme. Pak přidáme nakrájenou petrželku, ještě krátce podusíme a dáme vychladnout. Pak zamícháme nakrájená vařená vejce. Vychlazené těsto vyválíme na plát o tloušťce 2 mm a vykrajujeme z něj kolečka o průměru cca 10 cm. Naplníme je nádivkou, přeložíme okraje a pevně je přitiskneme prsty. Pak je pečeme buď v troubě na tukem vymazaném plechu nebo smažíme v tuku. Podáváme pokapané kečupem, posypané balkánským sýrem.

 

Pomazánky a saláty

Nic nezkazíte

Vaječnou pomazánkou

  • 6 vajec
  • sůl
  • pepř
  • majonéza
  • tatarka
  • hořčice

Uvařená vejce nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme, přidáme majonézu, tatarku a hořčici. Rozmixujeme šlehačem a necháme vychladit.

Zajímavý je

Jarní vaječný salát

  • 8 vajec natvrdo
  • 300 g rajčat
  • 15 ředkviček
  • 120 g cibule
  • 1 lžička kaparů
  • 250 g kysané smetany
  • 1 lžíce francouzské hořčice
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžička cukru
  • mletý pepř
  • sůl
  • sekaná pažitka

Vejce natvrdo a rajčata nakrájíme na osminky, ředkvičky na čtvrtky a vše střídavě rozložíme po talíři, posypeme kolečky cibule, kapary, pepřem, přelijeme zálivkou z kysané smetany, hořčice, octa, cukru a posypeme sekanou pažitkou.

Jedno vejce patří i do

Fialkového Amálčina salátu

  • 1 větší hlávka salátu
  • 2 lžíce spařených rozinek
  • 1 miska kvítků fialky vonné i s mladými nasekanými lístky
  • 1 malý pomeranč
  • citrónová šťáva
  • sůl
  • mletý bílý pepř
  • moučkový cukr
  • 100 ml bílého jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 vejce natvrdo
  • mletá sladká paprika

Omytý salát pokrájíme, posypeme rozinkami, přidáme fialky a dílky pomeranče, pokapeme citrónovou šťávou, lehce osolíme a opepříme, trošku osladíme. Jogurt ochutíme solí, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, promícháme a salát přelijeme touto zálivkou. Ozdobíme dílky vejce a posypeme mletou paprikou.

(fotografie Pixabay.com)

 

 

 

 


 

Vaše názory

Další recepty

  • V hlavní roli ... CHILLI PAPRIČKY

    Pojídáním chilli papriček pocítila již více jak čtvrtina světové populace ten správný oheň v ústech. Předpokládá se, že byly poprvé...

  • Hruškové taštičky

    Listové těsto mám ve velké oblibě. Je křehké a rozplývá se na jazyku. Jeho mnohostranné a rychlé použití je prostě v dnešní uspěchané době...

  • Gulášová polévka s fazolemi

    Receptů na polévky není nikdy dost, jelikož polévky jsou základ, což tvrdily už naše (pra)babičky. Leckdy je hustota polévky taková, že zcela...

  • Podzimní ořechová páj s melasou a medem

    Začíná krásný, barevný čas podzimních dnů, jako stvořených pro posezení s rodinou a přáteli. Skvělá příležitost na jednoduché páje ze sezónních...

Náš tip