Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Valentýnské menu - úvod

Valentýnské menu - úvod

9.2.2018 - AndreaP.

Už kuchyním našich prababiček vévodily dečky s vyšitým nápisem Láska prochází žaludkem. Tomu, zda-li to tak je či není, bychom mohli věnovat samostatnou kapitolu, pravdou však zůstává, že chutným jídlem nemůžete zkazit nic, spíše naopak. A zvláště tedy na den svatého Valentýna. 14.únor je po světě znám jako den zamilovaných, jejichž patronem je sv.Valentýn. Tato tradice si po roce 1989 našla své příznivce i u nás a velmi rychle zde zdomácněla. Zahlceni reklamními kampaněmi vybízejícími k nákupu všemožných valentýnských dárečků, se ovšem málokde dozvíme, že se oslava sv.Valentýna zakládá na skutečné historické události.

Legenda, spadající do doby vlády římského císaře Claudia II. ve 3.století našeho letopočtu má dvojí výklad - křesťanský a pohanský.

Podle křesťanské byl Svatý Valentýn římským knězem, který i přes císařův zákaz zásnub a svateb v celém Římě, oddával dál zamilované páry, za což byl uvězněn a popraven 14. února roku 296. Před smrtí stihl ještě napsat jisté ženě milostný dopis, a tak vzniklo první valentýnské přání.

Pohanská legenda vypodobňuje Valentýna jako velmi ctnostného, počestného a moudrého člověka, který žil na příkaz císaře pod dohledem městského prefekta Astoria v jeho domě. Valentýn si zamiloval prefektovu krásnou, ale nevidomou dceru a když jej Astorius žádal, aby se modlil za její zrak, učinil tak rád. Zázrak se stal a dívka se uzdravila. O zázračném uzdravení si povídal celý Řím. Pohané však odmítli v zázrak uvěřit a vtrhli do domu prefekta, Valentýna odvedli a za městem mu oddělili mečem hlavu od těla. Navzdory trpkému osudu se stal sv.Valentýn patronem věrných a čisté, oddané lásky.

Kromě toho, že je 14. únor dnem růží, navoněných přáníček a čokoládových srdíček, je také jedním z nejrušnějších dnů v restauracích. My vám ale poradíme něco mnohem více romantického, než je večeře v restauraci. Tedy osobně připravené Valentýnské menu, doslova labužnickou Valentýnku. Ať už se v kuchyni cítíte jako doma a nebo se jí raději obloukem vyhýbáte, vězte, že ničím nedojmete objekt svého zájmu více, než vlastnoručně a láskyplně přichystanou dobrůtkou.

Tento úvodní článek je jen začátek ... už od zítřejšího dne se zde po tři dny budeme setkávat, jelikož jsme pro vás sestavili hned tři varianty Valentýnského menu:

  • první pro kuchařské nováčky
  • druhé pro základů znalé milovníky sladkého
  • poslední pro náročné gurmány.

Všechny jsou však labužnicky lahodné, rychlé na přípravu a váš protějšek zaručeně okouzlí. Tak nezapomeňte, už zítra začínáme ...

(ilustrační fotografie)

Vaše názory

Další recepty

  • Lahodný špenátový věnec

    Dneska si zahrajeme na Pepka námořníka, který měl rád špenát. Zde je recept, který ozvláště v těchto horkých dnech potěší. Potřebujeme : ...

  • Lilkové špagety s artyčokovou omáčkou

    Špagety na tisíc způsobů, to je vždy sázka na jistotu, když nás tlačí čas, případně příliš horké počasí na nějaké extra vyvařování u...

  • Banánovo-jablková pěna pro naše nejmenší

    Dnes přinášíme recept jako stvořený pro děti, a sice banánovo-jablkovou pěnu. Potřebujeme : 1 jablko 1 banán 5 či více...

  • Jednoduchá švestková povidla

    Švestek se letošní léto urodilo opravdu velké množství, tak proč nezkusit také švestková povidla. V zimě se nám pak budou hodit třeba do...

Náš tip