Pro svou barvu a skvrnitý vzhled bývá pluot nazýván brontosauřím vejcem. Vyznačuje se velmi sladkou chutí, která by měla být českým zákazníkům blízká. Pluot totiž vznikl křížením dvou oblíbených plodů: švestky a meruňky. Ačkoliv ve světě jsou pluoty známé již několik let, cestu do České republiky si našly až nyní. Jako první je mohou ochutnat zákazníci Tesco. Pluot: z meruňky a švestky má to nejlepší Již ve dvacátých letech proběhly první pokusy křížení dvou ovocných plodů, čímž začalo vznikat mezidruhové ovoce, tzv. hybridy. Jedním z nich byly i plody pluot. Ty obsahují 70 % švestky (anglicky plum) a 30 % meruňky (anglicky apricot). Zajímavá a sladká chuťová variace našla zalíbení především v anglických zemích, nyní bude k dostání také u nás. „Netradiční ovoce v posledních letech roste na popularitě, proto jsme se rozhodli přijít na český trh s něčím zcela novým a dopřát tak zákazníkům dosud nepoznaný chuťový zážitek,“ uvádí Stanislava Mele, manažerka nákupu kategorie ovoce a zelenina společnosti Tesco a dodává: „Čeští zákazníci bývají ve zkoušení nových věcí konzervativní. To ale neplatí v kategorii ovoce a zeleniny. V tomto sortimentu novinky vítají, rádi je ochutnávají a vyměňují si mezi sebou zkušenosti.“ Ideální ovoce pro podzimní dny Pluot je oblíbený především u dětí, ale výtečně poslouží i jako vitaminy nabitá svačina pro dospělé. Obě skupiny jej pak ocení především během sychravých dní. Spojením švestek Jak to všechno začalo Pluoty byly poprvé uvedeny na trh v roce 1989. Byly vyvinuty nebraským biologem Chrisem „Floydem“ Zaigerem. Trvalo však několik generací křížení, než se pluot vyšlechtil do dnešní podoby. V 19. století byl původně vyšlechtěn plumcot, který obsahoval přesně poloviční část švestky a poloviční část meruňky. Tento zkřížený plod pak Zaiger využil pro další velmi složitý proces hybridizace. Vývoj spočíval ve velmi opatrném přenášení pylu pomocí malého kartáčku, a to za přísných klimatických podmínek. Nyní je pluot registrován pod ochrannou známkou společnosti Zaigers genetic.*
a meruněk vzniklo totiž ovoce, které obsahuje vitamin A a C, minerální látky, vlákninu a má velmi vysokou výživovou hodnotu. Je tak ideálním spojencem v boji s nachlazením nebo chřipkou. Pluot se hodí do ovocných salátů, výtečný je také v kombinaci s bílým jogurtem.
Nové ovoce pluot přichází do Česka
Další z magazínu
-
Jak se šetrně zbavit plevele, abychom každý den neleželi v záhonech. Na chemii zapomeňte
Plevel je vážný problém, dokud jsou rostlinky pěstované zeleniny menší, protože je...
-
Jak pěstovat ty nejkrásnější muškáty? Zkuste jód, radí květinářka
Pelargonie neboli muškáty. Dá se jim vůbec něco vytknout? Jsou to snad ty nejkrásnější květiny na...
-
Velké sázení a setí si nechte až po zmrzlých. Kdy mají svátek?
Zmrzlíci se nezadržitelně blíží a s nimi také přijde období velkého sázení....
-
Zařizujeme se ve stylu Provence. Francouzský nádech, který vás okouzlí
Ocitli jste se už někdy v domácnosti, penzionu, či restauraci, která dýchala provensálským stylem?...
Nejčtenější články
- Společné soužití s mými rodiči mi ničí manželství. Asi je to sobecké, ale lituji, že jsem je k sobě vzala, píše Iva
- Basic bílé tričko pětkrát jinak: Jak ho nosit od pondělí do pátku
- Zdraví ženy: Zbavte se ho jednou provždy!
- Stačí horká voda a prázdné kořenky s mlýnkem nemusíte vyhazovat. Ušetříte a ještě si do nich připravíte vlastní směsi koření
- Velké sázení a setí si nechte až po zmrzlých. Kdy mají svátek?
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)