Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  I v zimním období si můžete dopřát nákup čerstvých hub

I v zimním období si můžete dopřát nákup čerstvých hub

27.2.2014 - redakce Babinet.cz

Celoroční dostupnosti se v české gastronomii čím dál častěji objevují houby. Aktuálním trendem je hlíva ústřičná, oblíbené jsou ale také čerstvé žampiony a lišky.

Houby již dávno nejsou jen sezonní záležitostí a zákazníci společnosti začínají stále častěji vařit jídla z této suroviny. Díky dobré dostupnosti čerstvých hub se objevují na českých stolech v nejrůznějších podobách během celého roku. Aktuálním trendem je využívání hlívy ústřičné, známé nejen pro svou výtečnou chuť, ale i příznivé účinky na zdraví. Na prodejních pultech se ale objevují i cizokrajné druhy, jako je shii-take. Napříkld v Tesco jsou k dostání houby výhradně od českého dodavatele České houby a.s., který celoročně dodává většinu své produkce.

Zájem o houby v Čechách stále roste

Mezi nejprodávanější houby u nás patří jednoznačně hlíva ústřičná, které jsme za poslední rok prodali téměř 125 tun. V kuchyni se hojně využívá díky své specifické chuti například na polévky, obalování i zapečení. Během grilovací sezóny, tedy především v létě, jsme zaznamenali zvýšený zájem o žampion hnědý, který je spíše známý pod názvem Portobello a je vhodný na předkrmy nebo zapékání,“ říká technickéhý manažera společnosti Tesco Miloslav Macháček..Rostou prodeje nejen cizokrajných hub, které v našich lesích nenajdeme, ale například i žampionů nebo lišek. „Během celého roku máme v nabídce přes deset druhů čerstvých hub. Kromě těch méně obvyklých si zákazníci čím dál častěji kupují také čerstvé žampiony, které jsou v prodeji celoročně, nebo sezonní lišku obecnou, která je typická svou výraznou vůní i chutí,“ dodává..

Čerstvé houby na první pohled

V lese je možné čerstvou houbu poznat celkem lehce, jak si vybírat houby v obchodě?

Při nákupu čerstvých hub je třeba věnovat pozornost jejich povrchu, který by neměl být lepkavý ani jevit známky hniloby. Houba by neměla být nikdy poničená, roztrhaná nebo dehydratovaná, měla by mít svěží vzhled a příjemnou barvu. V domácím prostředí je dobré houby zkonzumovat do 4 dnů od nákupu. „Houby je ideální skladovat v děrované nádobě v ledničce při teplotách do šesti stupňů. Nejsou určeny k dlouhodobému uchovávání, doporučuji proto vždy nakoupit jen tolik hub, abychom je co nejdříve spotřebovali. Nikdy je nevkládejme ho igelitového sáčku, ve kterém se rychle zapaří,“ dodává Miloslav Macháček.

 



 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz