Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  AUDIO: Olomoucké tvarůžky jsou lahůdkou z Hané

AUDIO: Olomoucké tvarůžky jsou lahůdkou z Hané

24.2.2014 - redakce Babinet.cz

Francouzové mají šampaňské, Rusové kaviár a Češi vedle mnohých dobrot Olomoucké tvarůžky. Tvarůžky sice chutnali  na Olomoucku už v polovině 15. století, ale až v roce 2010 Olomoucké tvarůžky získaly ochranu Evropské unie, přesně Chráněné zeměpisné označení.

Jsou jedním ze tří sýrů, po Jihočeské nivě a Jihočeské Zlaté nivě, které toto označení vlastní a řadí se k dalším desítkám produktů u nás, jež evropskou ochranu používají.

„O zápis do rejstříku chráněných označení jsme museli dlouze bojovat, i přes letitou historii a tradici výroby a kvalitu produktu, ale díky námitkám vznesenými některými členskými zeměmi EU se proces protáhl až na 6 let,“ sděluje Ing. Jaroslav Kovář, jednatel spol. A. W. spol. s r.o., Loštice a dodává: „Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem se specifickou chutí a vůní. Výroba tohoto sýru se dlouhodobě pohybuje na úrovni 2000 t za rok, přičemž 10 – 15 % produkce se vyváží, např. na Slovensko, do Maďarska anebo Polska.“

Víte, že …

… Olomoucké tvarůžky jsou zrajícím sýrem vyrobeným z odstředěného mléka, mají ojedinělou pikantní chuť, typickou vůni, povrch se zlatožlutým mazem a soudržnou poloměkkou až měkkou konzistenci s patrným světlejším jádrem. Díky nízkému obsahu tuku se řadí mezi jedny z nejlepších sýrů u nás.

Olomoucké tvarůžky patří do kategorie takzvané kyselé mlékařiny.  Kromě soli se při výrobě neužívají žádné konzervační látky.Mají pravidelný tvar, nejsou rozteklé a jednotlivá kolečka lze lehce oddělit. Při nákupu se vyplatí vyzkoušet jemným pohmatem jejich pružnost.

Dají se úspěšně kombinovat téměř se vším – s masem kuřecím i vepřovým, šunkou, s uherákem i jinými trvanlivými uzeninami. Nemají chybu ani ve spojení s jablky nebo banány. Ovšem naprostá bomba jsou tvarůžky na sladko v těstíčku, zdobené šlehačkou, nebo v palačince s marmeládou či povidly

Kdy to začalo

O výrobě tvarůžků na Moravě se zmiňují historické prameny už v 15. století. V obcích kolem Olomouce se v té době podomácku vyráběly aromatické mazlavé syrečky, které selky nosily na trh. Bylo o ně mimořádný zájem, takže občas posloužily i jako honorář za řemeslné práce.

Naše tvarůžky z Loštic se dostaly dokonce do světově uznávané Velké encyklopedie sýrů.

Hodí se do redukční diety

Olomoucké tvarůžky přinášejí tělu kvalitní plnohodnotné bílkoviny, jen málo sacharidů a minimum tuku. Z minerálních látek také obsah vápníku. Nízká energetická hodnota umožňuje zařadit olomoucké tvarůžky do diety redukční i diabetické. Voňavou dobrotu si mohou dopřát také všichni lidé, kteří si hlídají tělesnou hmotnost, vegetariáni a pacienti s bezlepkovou dietou.

Více informací na www.oznaceni-eu.cz a www.tvaruzky.cz

AUDIO: Olomoucké tvarůžky jsou českým zrajícím sýrem, z odtučněného mléka. Od roku 1876 je v Lošticích vyrábí firma A.W.K tomu už více nám poví inženýr Jaroslav Kovář, jednatel společnosti.

 
 
Vyzkoušejte recept na plněná kuřecí prsíčka

 

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz