Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Koložvárské zelí

Koložvárské zelí

7.11.2012 - AndreaP.

Podzim je zajímavé roční období. Ať už svou měnící se strukturou počasí, kdy přes slunečno a krásné barvy padajícího listí přecházíme až po sychravé mrazivo a tmu, tak je to hlavně také doba sklizně a zpracování potravin nám blízkých a lehce dostupných. Mezi takové bezesporu patří zelí, o němž jsem se zmínila už minule v článku marinované zelí a o kterém bude řeč i dnes, jak jsem vám právě na závěr uvedeného článku slíbila. Přínáším vám recept na koložvárské zelí, dobrotu, kterou je třeba prostě ochutnat. Tento recept nám přinesla naše "babinetí kuchařka" Bety a můžu vás ujistit, že je to právě ona, která na našich diskuzích způsobuje to, že jsou aktivovány veškeré chuťové buňky uživatelek. A proto jsem moc ráda, že její recepty vám všem budu postupně moci představit i zde. Sama Bety k tomuto receptu říká : ..."prosím nelekněte se toho, že se vaří zelí a rýže dohromady"...

Potřebujeme

  • 1 sklenice kysaného zelí
  • 2 sáčky rýže (lepší předvařená)
  • 500 g mletého masa
  • 1-2 kvalitní klobásy (např. Csabai)
  • cibule
  • sůl
  • pepř
  • mletá paprika
  • 2 kelímky kysané smetany


Postup
Rýži vsypeme do zelí, přidáme vodu podle potřeby a uvaříme do poloměkka.
Mleté maso ochutíme solí, pepřem a mletou paprikou. Toto pak opražíme na cibulce.
Kvalitní klobásu, kdy nejlepší je opravdu Csabai, tu chuť nenahradí nic,nakrájíme na drobné kousky.

Uvařené zelí s rýží, opražené maso a nakrájenou klobásu smícháme a směs poté vložíme do nepřilnavého kastrůlku nebo pekáčku (nebo pokud nemáme nepřilnavý, tak do vymazaného tukem). Zalijeme dostatečným množstvím - minimálně alespoň 2 ks - zakysané smetany.
Pečeme v troubě nejprve zakryté, poté ke konci odkryjeme.

A jaké jsou vaše oblíbené recepty se zelím? Podělte se s námi v komentářích a nebo navštivte přímo naše diskuze o vaření. Potěší nás také jakékoliv vaše postřehy či tipy, co byste zde v našich receptech rádi našli. Těšíme se na vás.

Závěrem nezbývá, než popřát dobrou chuť !

Vaše názory

Další recepty

  • 7 nejčastejších chyb při grilování, týkají se i vás?

    Odpovídá Jan Hajný, šéfkuchař tescorecepty.cz. Poslechněte si také rozhovor, kde se dozvíte další rady a tipy ke grilování. 1. ...

  • Caesar hot dog

    Grilování patří k českému národu stejně jako chalupaření nebo pití piva. Po dlouhé zimě už netrpělivě vyhlížíme první jarní dny, kdy budeme...

  • Pivní roštěnky

    Naložená roštěnka - to je to pravé chlapské jídlo, kterým ale zcela jistě nepohrdne žádný labužník. Navíc příprava je velmi snadná a rychlá a...

  • Chalupářský boršč

    Boršč je druh polévky z červené řepy, oblíbený zejména v ukrajinské a ruské národní kuchyni, polévky podobné boršči se vaří i v Polsku a...

Náš tip
  • Originální květiny a kytice Frutiko z čerstvého ovoce, čokolády a dortů představují skvělý dárek s objednáním online a doručením po celé ČR!
  • Dodáváme originální parfémy a kosmetiku světových značek Armani, Dior, Chanel, Lacoste velice levně. Skladem máme 75 000 kusů parfémů a kosmetiky.
  • Sháníte kvalitní kancelářské židle? Vyberte si ze širokého sortimentu v internetovém obchodě Hawaj.cz

  • CVIČTE KEGELOVY CVIKY NEJEN PRO LEPŠÍ SEX!