Babinet.cz  /  Recepty  /  Konzervování  /  Marinované zelí

Marinované zelí

5.11.2012 - AndreaP.

U nás doma milujeme zelí. Každý podzim máme mimo jiné spojen s tím, že jeden víkend se prostě krouhá, krájí, nakládá...a celou zimu pak tuto lahůdku máme k dispozici. Ta chuť je prostě nenahraditelná. Jsou stovky receptů, kde je zelí jedna z hlavních surovin. A ne nadarmo je klasické vepřo-knedlo-zelo typickým pokrmem naší republiky. Navíc o  léčebném účinku zelí bylo už napsáno mnoho, takže každý v dnešní době už ví, že zelí je prostě velmi zdravé. A je něco lepšího než doma naložené zelí? Já za sebe říkám, že ne. Zelí je nyní lehce dostupné, tak proč to nezkusit? Rozpis receptu je určen pro pět kilo zelí, takže při větším množství (což my máme vždy) je nutno dopočítat suroviny - zejména na nálev.

 

  • 5 kg zelí (bílé a nebo červené)

  • 4 velké cibule

 

Nálev

  • 1,5 dcl vody
  • 7 dcl octu
  • 10 dkg soli
  • 25 dkg krystalového cukru
  • 2 kávové lžičky pyrosiřičitanu

 

  • kmín dle chuti
  • hořčičné semínko
  • pár kuliček pepře

 

Uvaříme nálev z vody, octa, soli, cukru (cukr lze nahradit v přesném poměru sacharinem - 25 dkg cukru = 25 tablet sacharinu). Zamícháme pyrosiřičitan (koupíme v drogérii) a necháme vychladit.

Zelí očistíme, nakrouháme, smícháme s jemně nakrájenou cibulí a zalijeme chladným nálevem. Necháme 12 hodin stát.

Poté přidáme kmín, hořčičné semínko a pár kuliček pepře. Vše řádně promícháme, natlačíme do sklenic a zalijeme nálevem (tím, který nám zůstane po zelí - během těch 12 hodin zelí pustí "šťávu". Pořádně zavíčkujeme a sterilizujeme 20 minut při teplotě 80 stupňů Celsia.

K zelí se budeme zcela jistě vracet i v našich dalších článcích. Už brzy na vás čeká například recept na vynikající zelný salát připravený právě z tohoto marinovaného zelí a nebo na koložvárské zelí naší babinetky Bety.

Vaše názory

Další recepty

  • 7 nejčastejších chyb při grilování, týkají se i vás?

    Odpovídá Jan Hajný, šéfkuchař tescorecepty.cz. Poslechněte si také rozhovor, kde se dozvíte další rady a tipy ke grilování. 1. ...

  • Caesar hot dog

    Grilování patří k českému národu stejně jako chalupaření nebo pití piva. Po dlouhé zimě už netrpělivě vyhlížíme první jarní dny, kdy budeme...

  • Pivní roštěnky

    Naložená roštěnka - to je to pravé chlapské jídlo, kterým ale zcela jistě nepohrdne žádný labužník. Navíc příprava je velmi snadná a rychlá a...

  • Chalupářský boršč

    Boršč je druh polévky z červené řepy, oblíbený zejména v ukrajinské a ruské národní kuchyni, polévky podobné boršči se vaří i v Polsku a...

Náš tip
  • Originální květiny a kytice Frutiko z čerstvého ovoce, čokolády a dortů představují skvělý dárek s objednáním online a doručením po celé ČR!
  • Dodáváme originální parfémy a kosmetiku světových značek Armani, Dior, Chanel, Lacoste velice levně. Skladem máme 75 000 kusů parfémů a kosmetiky.
  • Sháníte kvalitní kancelářské židle? Vyberte si ze širokého sortimentu v internetovém obchodě Hawaj.cz

  • CVIČTE KEGELOVY CVIKY NEJEN PRO LEPŠÍ SEX!