Co je to, když se řekne...
Každý známe jejich jméno, ale víme opravdu, z čeho jsou nejznámější náplně čokoládových bonbónů vyrobeny?Nugát je hmota vytvořená z jádrovin (arašídů, lískových oříšků nebo mandlí) doplněná dalšími složkami, zvláště čokoládovou hmotou. Vyrábí se v souvislé vrstvě pokrývající plát. Po vychladnutí se krájí na charakteristické kostky. Podle přísad či stupně pražení jádrovin mohou být světlé či tmavé nugáty.
Základem griliáše jsou nasekané oříšky přidané do roztaveného zkaramelizovaného cukru. Podle výrobního postupu a přidaných příměsí (kondenzovaného mléka, škrobového sirupu apod.) získává griliáš různé vlastnosti. Může být měkký, tvrdý či tzv. lístkový.
Marcipán. I když cukráři rozlišují několik druhů marcipánových hmot, základem klasického marcipánu je směsi mandlí a sacharozy. Existují i varianty v podobě tzv. perzipánové hmoty, jejímž základem jsou odhořčená jádra meruněk, případně směs obou.
Lanýžové hmoty patří k nejjemnějším hmotám, z nichž se vyrábějí speciální druhy dezertních složek. Základem lanýže je směs čokoládové či kakaové hmoty se změkčujícími přísadami (máslo či mléčný tuk), do níž se přidává alkohol, cukr atd. Konzistence může být různá, závisí na receptuře a použití.
Fondánová hmota má polotuhou až tuhou konzistenci a jemnou krystalickou strukturu. Připravuje se svařením roztoku sacharozy s přidáním škrobového sirupu. Také do fondánové hmoty se někdy přidávají další suroviny, jako mleté jádroviny, mléčné součásti, popřípadě ovocné součásti, želírující látky a čokoládové hmoty.
Informace převzaty ze serveru Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Další recepty
-
Rybí karbenátky se sýrem. Za málo peněz skvělá hostina
Karbenátky jsou oblíbeným pokrmem v mnoha rodinách, jelikož jejích příprava je snadná,...
-
Rozhuda - tvarohová pomazánka s pažitkou našich babiček
Rozhuda je jednoduchá a přitom velice chutná pomazánka z tvarohu a pažitky. Jedná se o staročeský recept,...
-
Jednoduchý domácí chléb jen ze čtyř surovin, který provoní váš byt
Má babička vždy říkala, že chléb je dar, a že na chleba se těžce pracuje. Jsou to moudré věty a platí i...
-
Domácí rebarborový sirup. Příjemná chuť a nádherná barva
Máte doma na zahrádce rebarboru, a už nevíte, co z ní připravit? Poradíme vám. Vyzkoušejte...
Oblíbené recepty
- Tvarožník nejen na neděli. Minimum těsta a vysoká vrstva tvarohové náplně
- Stonky plné chuti: Rebarbora jako inspirace pro každého kuchaře
- Zapečené brambory aneb rychlý a sytý pokrm za pár korun
- Zamilované kuře: Neodolatelný recept pro májovou romantiku
- Čertovské řízky mají šmrnc a pikantní chuť. Pivo je nezbytný doplněk!
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)