Babinet.cz  /  Recepty  /  Řecký novoroční sladký chléb Vasilopita (St Basil´s)

Řecký novoroční sladký chléb Vasilopita (St Basil´s)

27.4.2006 - Redakce Babinet
  • 25g čerstvých kvasnic (1 sáček sušených)
  • 180ml (3/4 hrnku) vlažného mléka
  • 3 našlehaná vejce
  • 1 1/2 lžičky nastrouhané pomerančové kůry
  • 180ml (3/4 hrnku) jemného krystalového cukru
  • 1060ml (4 1/2 hrnku) polohrubé mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky bílého mletého pepře
  • 120g (1/2 hrnku) rozpuštěného másla
  • 1 vejce na potření
  • oloupané mandle na ozdobu
Rozpustit kvasnice ve 4 lžících mléka se špetkou cukru. Nechat je vzejít. Přidat zbytek mléka, vejce, kůru a cukr. Do nahřáté mísy přesít 3 hrnky mouky se solí a kořením. Doprostřed udělat důlek a nalít do něj směs s kvasnicemi. Dobře vše zamíchat a postupně přidávat vlažné mléko. Pomocí rukou vypracovat těsto, které se odděluje ode stěn mísy. Přendat na trochu pomoučený vál a postupně a podle potřeby přidávat zbylou mouku. Vypracovat ve vláčné pružné těsto. Hníst asi po 10 min. Vložit do máslem vymaštěné mísy a několikrýt těsto v ní otočit, aby se omastilo se všech stran. Přikrýt těsto utěrkou, nebo plastickým filmem a na teplém místě ho nechat vzejít do dvojitého objemu. Zbouchnout těsto dolů a přendat ho na mírně pomoučený vál. Lehce těsto vypracovat a vytvarovat z něj kulatý bochník. Položit na vymaštěný plech, nebo jej vložit do vymaštěné 25cm velké hluboké dortové formy. Povrch potřít vejcem a nahoru lehce vtisknout mandle tak, aby naznačily udaný nový rok. Péct Vasilopita po 45min. při středně horké teplotě do zlatohněda a až je upečený po vyzkoušení dřevěnou špejlí. Nechat vychladnout, dospodu naříznout otvor a do toho zasunout minci zabalenou do plestického filmu. Tip: hnědne-li nahoře Vasilopita příliš rychle, tak ji volně přikrýt pečícím papírem. Vasilopita se tradičně krájí při úderu půlnoci na Silvestra. Ten, kdo najde minci, bude mít štěstí po celý příští rok. V minulosti byly mince zlaté, později stříbrné a dávaly se do těsta před pečením. Dnes však jsou mince ze slitin s obsahem niklu a tím pádem nevhodné při pečení. Zdroj: Labužník.com, domov gurmetů a Greek-Recipe.com

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz