Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévka Vichyssoise

Polévka Vichyssoise

21.6.2006 - Redakce Babinet
  • 3 velké pórky
  • 40 g másla
  • 1 nadrobno pokrájená cibule
  • 500 g na kostičky pokrájených brambor
  • 8,5 dl zeleninového vývaru
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1/4 lžičky koriandru
  • 1 bobkový list
  • 1 vaječný žloutek
  • špetka muškátového oříšku
  • 1,5 dl polotučné smetany
  • sůl
  • bílý pepř
Očistěte pórky a oddělte většinu zelených částí. Bílé části nakrájejte na tenká kolečka. V pánvi rozpusťte máslo, přidejte pórek a cibuli a za občasného míchání smažte asi 5 minut, aniž byste cibuli a pórek nechali zhnědnout. Přidejte brambory, zeleninový vývar, citronovou šťávu, muškátový oříšek, koriandr a bobkový list, podle chuti pepř a sůl a uveďte vše do varu. Pod pokličkou asi 30 minut povařte na mírném plameni, dokud zelenina nezměkne. Nechte polévku trochu vychladnout, odstraňte bobkový list a pak ji prolisujte cedníkem nebo počástech rozmixujte v mixéru dohladka. Vlijte do čisté pánve. Rozmíchejte žloutek ve smetaně, přidejte do směsi trochu polévky, pak směs vlijte zpět do polévky a rozšlehejte ji v ní. Polévku prohřejte, ale nevařte. Dochuťte solí a pepřem. Nechte vychladnout a pak dejte do lednice. Podávejte studenou. Tip: správná výslovnost této francouzské polévky zní "višisoas".

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz