Ledové kouzlo
Toužíte po chladivém osvěžení? Vyzkoušejte pravé řecké FRAPPÉ. Studená našlehaná káva s kostkami ledu je přesně tím pravým "chladidlem" v těchto horkých dnech a navíc, vyrobit si frappé můžete hned a kdekoliv.
Jeho základem je rozpustná káva rozmíchaná ve studené vodě a našlehaná. Přidat můžete cukr i mléko. Frappé je velmi populární především v Řecku, kde se s ním setkáte na každém rohu.
Pro domácí přípravu frappé budete potřebovat.... rozpustnou kávu, vychlazenou pramenitou vodu, cukr, kostky ledu a případně nějaké to mléko, opět nejlépe řádně vychlazené. Frappé vyšleháte speciálním šlehačem, který je v obchodech k dostání. Například IKEA jej nabízí za nepřekonatelných 29 Kč, podívat se na něj můžete tady. Nebo frappé jednoduše "natřepete" v šejkru či v obdobné nádobě.
Jak na to?
Do vysoké sklenice dejte 2 lžičky rozpustné kávy (nejlépe Nescafé), zalijte trochou vychlazené vody (asi do 1/2 výšky skleničky) a přidejte cukr - nejlépe moučkový - dle chuti (samozřejmě můžete jej vynechat úplně, já dávám 1 lžičku). Zapněte šlehač a šlehejte. Podle výkonu vašeho šlehače se dřív nebo později vytvoří hustá pěna.
Pak případně frappé dolijte vychlazeným mlékem, které můžete před dolitím též mírně našlehat.
Přidejte kostky ledu, brčko a konzumujte.
Chcete-li použít šejkr, vložte do něj všechny igredience (včetně mléka) a místo šlehání prostě protřepejte. Pěna nebude hustá, ale dobré frappé vyrobíte.
Potrpíte-li si na bezkofeinovou kávu, není probém. Z bezkofeinové kávy frappé vytvoříte stejně jako z kofeinové.
Copyrigt 2006 Věra Oprchalová.
K přípravě článku byly použity také informace z veřejně dostupné encyklopedie Wikipedia. Šířit, upravovat a využívat uvedené texty a fotografie je možné v souladu s pravidly GNU Free Documentation License, verze 1.2, nebo jakékoliv novější verze vydané společností Free Software Foundation.
Další recepty
-
Zapečené brambory aneb rychlý a sytý pokrm za pár korun
Máme tady pátek, před námi je víkend, který je tradičně spojen s nějakým tím...
-
Sýrová polévka z Alp: Tradiční švýcarská chuťová lahůdka
Švýcarská sýrová polévka je lahodný pokrm, který vás nejen zahřeje, ale rozhodně...
-
Kuřecí kari s ananasem: Exotická symfonie chutí na talíři
Představte si kulinářský výlet do exotických krajin, aniž byste museli opustit pohodlí domova. Tento recept...
-
Milujete rychlý fast food? Kuřecí stripsy krok za krokem zvládne hravě doma i začátečník
Jak se všeobecně ví, muži dokážou v kuchyni leckdy kouzlit, ne nadarmo je většina šéfkuchařů...
Oblíbené recepty
- Velký pátek v kuchyni. Tradice velí půst, co si tedy k jídlu připravit?
- Jednoduché recepty s vařenými vejci aneb jak využít zbylá velikonoční vajíčka
- Oblíbený recept našich babiček? Pampeliškový sirup, který nesměl chybět v žádné domácnosti
- Stonky plné chuti: Rebarbora jako inspirace pro každého kuchaře
- Co k obědu na Škaredou středu? Potrhané bramboráky!
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)