Babinet.cz  /  Soutěže  /  NESCAFÉ kuchařka: Putování za tajemstvím kávových specialit

NESCAFÉ kuchařka: Putování za tajemstvím kávových specialit

Redakce Babinet

Soutěž ukončena!

Značka NESCAFÉ, která patří do portfolia společnosti Nestlé A.S., v rámci vyvrcholení oslav svého významného výročí – 70 let od svého vzniku – připravila ve spolupráci s Jorgem Zorro originální kuchařku s názvem „Káva, putování za tajemstvím kávových specialit“. Tato kuchařka obsahuje 70 zajímavých receptů, pocházejících ze zemí, kde se pěstuje káva. Ingrediencí použitou v každém receptu je rozpustná káva NESCAFÉ.

„Kniha však není pouze obyčejnou kuchařkou, ale zároveň i cestovatelskou reportáží plnou autentických zážitků a fotografií z oblastí, kde se pěstuje káva. Čtenáři se přitom dozví i zajímavé informace o objevení a pěstování kávy jako takové. Vše je vsazeno do historického rámce, a tak má čtenář možnost spojit si významné milníky z historie kávy s historickými událostmi v Evropě,“ vysvětluje Hana Chybová, marketingová manažerka značky NESCAFÉ. „V kuchařce se dočtete se i mnoho zajímavého o původu kávy, o jejím pěstování, ale především o lidech, pro něž je káva zdrojem obživy.“

„Recepty pocházejí z oblastí, kde se káva pěstuje, tedy z kontinentů Jižní Ameriky, Afriky a Asie. Celkem jde o 18 následujících států: Mexiko, Honduras, Nikaragua, Kostarika, Panama, Kuba, Jamajka, USA, Venezuela, Kolumbie, Ekvádor, Peru, Brazílii, Etiopie, Jemen, Indonésie, Vietnam a Srí Lanka. Recepty z různých zemí posbíral cestovatel a dobrodruh Juraj Liška zvaný „Jorge Zorro“.

„Jako účastník několika expedic do Latinské Ameriky a do dalších koutů světa jsem se setkal se zajímavými lidmi, pro něž káva představuje jediný způsob obživy, a velmi mne zaujal jejich životní styl,“ říká Juraj Liška.

Ingrediencí použitou ve všech receptech v kuchařce je rozpustná káva NESCAFÉ. Vzhledem k tomu, že NESCAFÉ nabízí několik druhů rozpustné kávy, které se liší chutí, silou a aroma, je k receptům přiřazen vždy takový druh, který odpovídá druhu pěstované kávy v dané oblasti.

„Původní recepty obvykle obsahují také mnohem více kávy, neboť lidé z kávových oblastí jsou na ni více zvyklí. Při přípravě jednotlivých jídel zde v Čechách jsem ovšem zjistil, že v některých případech může káva pro nás Středoevropany zcela neobvykle změnit chuť původních surovin, a proto jsem množství kávy v receptech upravil,“ doplňuje Juraj Liška. V kuchařce je zastoupeno více slaných jídel, což může být pro mnohé kulináře novinka, neboť káva je většinou spojována se sladkými jídly. Recepty jsou rozděleny podle náročnosti a doby trvání přípravy jídel do tří kategorií – příprava 30 minut, 1 hodinu a 1,5 hodiny. U každého receptu je rovněž označeno, jak je pokrm energeticky vydatný – vše symbolizují tři závaží – nejvíce kalorické jídlo = tři závaží, méně kalorické = dvě závaží a nejméně kalorický pokrm označuje jedno závaží.

Limitovaná edice kuchařky „Káva, putování za tajemstvím kávových specialit“ je k dostání od prosince na stránkách www.nescafe.cz.

Vyzkoušejte jeden z receptů z NESCAFÉ kuchařky

Etiopské řezy

„recept z Afriky

sladká jídla za 1,5 hodiny

energetická náročnost:

Ingredience (pro 6 osob)

Těsto:

– 400 g hladké mouky

– 250 g másla

– 1 žloutek

– 1/2 prášku do pečiva

– 3 lžíce mléka

– 2 lžíce rozpustné kávy NESCAFÉ Classic

Tvarohová náplň:

– 1 tvaroh

– 1 kysaná smetana

– 4 lžíce rozpuštěného másla

– 150 g moučkového cukru

– 2 lžíce kávového likéru

– 3 bílky

Příprava jídla

Ze všech surovin vypracujeme těsto, které se nebude chytat mísy a bude dostatečně tuhé. Třetinu těsta odebereme a dáme do mrazáku asi na půl hodiny ztuhnout. Zbylý díl rozprostřeme na pekáček, který jsme vymazali tukem a vysypali hrubou moukou.

Než těsto v mrazáku ztuhne, připravíme si tvarohovou náplň: Rozmícháme dohladka tvaroh, kelímek kysané smetany, rozpuštěné máslo a cukr. Přidáme tuhý sníh ze tří bílků a špetky soli a nakonec vmícháme kávový likér (návod na přípravu najdete na straně 56).

Náplň rovnoměrně rozetřeme na těsto a na povrch nastrouháme těsto z mrazáku.

Pečeme v rozehřáté troubě asi dvacet minut.

Milé dámy, pokud chcete vyzkoušet některý z originálních kávových receptů, tak odpovězte správně na naší soutěžní otázku a 3 z Vás NESCAFÉ kuchařku vyhrají!

Soutěž začíná 21.1. a trvá do 5.2.2009. Všeobecná soutěžní pravidla naleznete ZDE

GRATULUJEME:

výherci jsou Pavla Vystrčilová, Barbora Radová a Pavel Franců

Soutěž již byla ukončena.
Obvykle do tří týdnu od konce soutěže se na tomto místě objeví výherci.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další soutěže

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz