Slunce svítí, zahrady voní a větvičky rybízu se prohýbají pod váhou sytě červených, bílých i černých korálků. Rybíz bývá neprávem podceňovaný – jeho kyselost umí probudit každou chuťovou buňku, ať už v koláči, limonádě nebo domácí marmeládě.
V babiččině zahrádce měl rybíz vždy své čestné místo. Dětské prsty ho trhaly rovnou do pusy. A když ho babička zapekla do koláče s tvarohem, tak to byla láska na první sousto. A právě na koláč se v letošním prvním rybízovém článku zaměříme.

(fotografie: Freepik)
Na těsto:
-
250 g polohrubé mouky
-
120 g cukru
-
100 g másla
-
1 vejce
-
1 lžička prášku do pečiva
Na náplň:
-
500 g měkkého tvarohu
-
1 vejce
-
80 g cukru
-
1 vanilkový cukr
-
300 g čerstvého rybízu
Drobenka:
-
50 g másla
-
80 g mouky
-
60 g cukru
Ze surovin vypracujte těsto, vtlačte ho do máslem vymazané koláčové formy.
Tvarohová vrstva: Smíchejte tvaroh, vejce, cukr a vanilku. Rozetřete na těsto.
Rybíz: Rovnoměrně rozhoďte omytý rybíz na tvaroh.
Drobenka: Smíchejte suroviny, rukama vytvořte hrudky a posypte jimi koláč.
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 35–40 minut do zlatova.
Tipy na závěr:
-
Můžete smíchat druhy rybízu – červený s černým dodá barvu.
-
Kdo má rád sladší, může přidat rybízovou marmeládu mezi tvaroh a ovoce.
-
Koláč se skvěle hodí i na piknik – snadno se krájí a vydrží i bez lednice pár hodin.





Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.