Babinet.cz  /  Recepty  /  Konzervování  /  Domácí třešňový džem s kapkou citronu a vanilky

Domácí třešňový džem s kapkou citronu a vanilky

22.6.2025 - AndreaP.

Třešňový džem je voňavý poklad plný letního slunce — skvělý na tousty, do jogurtu, na lívance… nebo jen tak na lžičku. Zde je tradiční, osvědčený recept, který můžete lehce upravit podle chuti.

(fotografie: Pixabay)

Ingredience (na cca 4 malé skleničky):

  • 1 kg vypeckovaných třešní

  • 500 g želírovacího cukru (2:1)

  • šťáva z 1 citronu

  • volitelně: 1 vanilkový lusk nebo lžička vanilkového extraktu

  • volitelně: 2–3 lžíce třešňové pálenky nebo rumu (pro dospělé i delikátní aroma)

 

Třešně očistěte a vypeckujte, pak je dejte do velkého hrnce. Můžete je rozmačkat, nebo ponechat část celých kusů pro rustikálnější strukturu.

Přidejte citronovou šťávu, případně vanilku, a krátce povařte, až pustí šťávu (cca 5–10 minut).

Přisypte želírovací cukr, dobře promíchejte a vařte 3–5 minut od bodu varu za stálého míchání.

Proveďte želírovací zkoušku: dejte lžičku džemu na studený talířek — pokud zatuhne, je hotový.

Horký džem nalijte do čistých, sterilizovaných skleniček, případně přidejte lžičku rumu na povrch, okamžitě zavíčkujte a otočte dnem vzhůru na 5 minut.

 

Tipy navíc:

  • Pokud nechcete použít želírovací cukr, lze pracovat s přírodním pektinem nebo jablkovou šťávou.

  • Skvěle chutná i kombinace třešní s jahodami či rybízem.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.