Babinet.cz  /  Recepty  /  Konzervování  /  Zavařování třešní: Letní poklad ve sklenici

Zavařování třešní: Letní poklad ve sklenici

22.6.2025 - AndreaP.

Třešně jsou jedním z nejoblíbenějších sezónních plodů – šťavnaté, sytě červené a plné slunce. Ale co dělat, když jich je tolik, že se nedají všechny sníst čerstvé? Odpovědí je zavařování. Tento starý, ale spolehlivý způsob uchování ovoce promění třešně v delikatesu, kterou si můžete dopřát i uprostřed zimy – jen otevřít sklenici a cítit vůni léta.

Jaké třešně vybrat?

Vybírejte třešně pevné, sladké a bez poškození. Ideálně zralejší, ale ne přezrálé. Lze použít tmavé chrupky i světlejší odrůdy – každá dodá jinou chuť i barvu.

 
(fotografie: Pixabay)

Základní pomůcky:

  • čisté sklenice a víčka

  • velký hrnec na sterilizaci

  • odpeckovávač nebo šikovné ruce

  • naběračka, trychtýř, utěrka a dobrá nálada

 

Základní recept na zavařené třešně ve sladkém nálevu:

Ingredience na 1 kg třešní:

  • 500 ml vody

  • 200–250 g cukru (dle sladkosti ovoce)

  • 1 lžíce citronové šťávy (pro lepší barvu)

  • volitelně: vanilka, hřebíček nebo kousek skořice

Postup:

  1. Třešně očistěte od stopek, opláchněte a podle chuti vypeckujte (nebo ponechte celé).

  2. Připravte nálev – vodu s cukrem přiveďte k varu, přidejte citronovou šťávu a případně koření.

  3. Třešně naplňte do sklenic, zalijte horkým nálevem, nechte cca 1 cm místa pod okrajem.

  4. Sklenice uzavřete a zavařujte ve vodní lázni 20–25 minut při 85 °C.

  5. Po vychladnutí uskladněte na tmavém a chladném místě.

 

Vychytávky a obměny:

  • Zkuste třešně naložit do rumového nebo kořeněného sirupu – ideální k dezertům.

  • Bez cukru? Nálev můžete sladit stévií nebo erythritolem, nebo zavařit jen ve vodě s citronem.

  • Vytvořte si vlastní „kompotové skleničky“ rovnou s kouskem vanilkového lusku, badyánem nebo kolečkem citrónu.

 

Tip na závěr:

Zavařené třešně nejsou jen do misky. Jsou báječné jako náplň do koláčů, k palačinkám, do kaší nebo jako základ na domácí zmrzlinu.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.