Když se vůně čokolády rozline kuchyní, víte, že vzniká něco výjimečného. Tento famózní zákusek, známý jako „řezy Míša“, se pyšní naprosto neodolatelnou chutí. Díky kakaovému korpusu, hedvábné tvarohovo-pudinkové náplni a sametové čokoládové polevě se dokonale hodí jak k nedělní kávě, tak jako slavnostní dezert na oslavy všeho druhu. A teď si ho společně připravíme.
(fotografie: redakce)
Na korpus:
-
6 žloutků
-
5 polévkových lžic cukru
-
3 polévkové lžíce kakaa
-
2 dcl oleje
-
5 polévkových lžic polohrubé mouky
-
½ prášku do pečiva
-
6 bílků (na tuhý sníh)
Na náplň:
-
300 ml mléka
-
1 balíček vanilkového pudinku
-
2–3 lžíce cukru (dle chuti)
-
100 g másla
-
1 měkký tvaroh
Na polevu:
-
1 tabulka čokolády na vaření
-
100 g másla
-
1 zakysaná smetana
Na ozdobení:
-
Granko nebo holandské kakao
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, kakao, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Těsto rozetřeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný menší plech. Pečeme v předehřáté troubě cca 20 minut – zralost korpusu ověříme špejlí.
V 300 ml mléka uvaříme vanilkový pudink s cukrem. Po odstavení vmícháme máslo. Necháme lehce zchladnout (při chladnutí občas promícháme), a nakonec přidáme tvaroh, aby vznikl jemný a vláčný krém.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem a do horké směsi vmícháme zakysanou smetanu. Vznikne hladká, lesklá poleva.
Krém rovnoměrně natřeme na vychladlý korpus a přelijeme polevou. Nakonec jemně posypeme Grankem a necháme dezert v chladu ztuhnout.
Krájejte na kostky ostrým nožem, který si předem nahřejete v horké vodě. Zákusek bude vypadat jako z cukrárny – a chutnat bude ještě lépe.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.