Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Neodolatelné řezy Míša ve více variantách. Kouzelná kombinace nejen kakaa, tvarohu a čokolády

Neodolatelné řezy Míša ve více variantách. Kouzelná kombinace nejen kakaa, tvarohu a čokolády

22.6.2025 - AndreaP.

Když se vůně čokolády rozline kuchyní, víte, že vzniká něco výjimečného. Tento famózní zákusek, známý jako „řezy Míša“, se pyšní naprosto neodolatelnou chutí. Díky kakaovému korpusu, hedvábné tvarohovo-pudinkové náplni a sametové čokoládové polevě se dokonale hodí jak k nedělní kávě, tak jako slavnostní dezert na oslavy všeho druhu. A teď si ho společně připravíme.

(fotografie: redakce)

Na korpus:

  • 6 žloutků

  • 5 polévkových lžic cukru

  • 3 polévkové lžíce kakaa

  • 2 dcl oleje

  • 5 polévkových lžic polohrubé mouky

  • ½ prášku do pečiva

  • 6 bílků (na tuhý sníh)

Na náplň:

  • 300 ml mléka

  • 1 balíček vanilkového pudinku

  • 2–3 lžíce cukru (dle chuti)

  • 100 g másla

  • 1 měkký tvaroh

Na polevu:

  • 1 tabulka čokolády na vaření

  • 100 g másla

  • 1 zakysaná smetana

Na ozdobení:

  • Granko nebo holandské kakao

 

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, kakao, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Těsto rozetřeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný menší plech. Pečeme v předehřáté troubě cca 20 minut – zralost korpusu ověříme špejlí.

V 300 ml mléka uvaříme vanilkový pudink s cukrem. Po odstavení vmícháme máslo. Necháme lehce zchladnout (při chladnutí občas promícháme), a nakonec přidáme tvaroh, aby vznikl jemný a vláčný krém.

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem a do horké směsi vmícháme zakysanou smetanu. Vznikne hladká, lesklá poleva.

Krém rovnoměrně natřeme na vychladlý korpus a přelijeme polevou. Nakonec jemně posypeme Grankem a necháme dezert v chladu ztuhnout.

Krájejte na kostky ostrým nožem, který si předem nahřejete v horké vodě. Zákusek bude vypadat jako z cukrárny – a chutnat bude ještě lépe.

 
Jak můžete zákusek obměnit pro jinou chuť?

Citrónová svěžest

  • Do náplně místo vanilkového pudinku použijte citrónový.

  • Přidejte nastrouhanou kůru z jednoho citrónu.

  • Polevu můžete nahradit světlou citronovou polevou nebo jen lehkým posypem moučkového cukru.

Višňové pokušení

  • Mezi korpus a náplň přidejte vrstvu kompotovaných višní (dobře okapaných).

  • Náplň můžete zlehčit trochou zakysané smetany.

  • Výborně se hodí i višňová želatina jako poslední vrstva!

Kokosová fantazie

  • Do korpusu přidejte 2 lžíce strouhaného kokosu.

  • Do náplně zakomponujte kokosový pudink a navrch posypejte praženým kokosem.

Arašídové kouzlo

  • Do polevy vmíchejte lžíci arašídového másla.

  • Místo tvarohu použijte mascarpone smíchané s trochou karamelového kondenzovaného mléka.

Podzimní jablíčko

  • Před pečením nastrouhejte na těsto trochu jablek se skořicí.

  • Krém obohatíte špetkou mleté skořice nebo muškátového oříšku.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.