Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Trpělivost přináší dokonalou chuť aneb upravená klasika hovězí na pivu

Trpělivost přináší dokonalou chuť aneb upravená klasika hovězí na pivu

21.5.2025 - AndreaP.

Máte chuť na něco pořádného, co dodá energii, zasytí, zahřeje a zároveň zachutná? Tento recept na hovězí maso s mrkví a černým pivem vám ukáže, že tradiční pokrmy nemusí být nudné. Šťavnaté maso, jemná sladkost mrkve a lehce hořké tóny piva se dokonale propojí a vytvoří jídlo, které si vychutnáte u rodinného oběda i při zvláštní příležitosti. Navíc se vše krásně podusí v jednom hrnci, takže vás nečeká žádné složité vaření, jen trpělivé čekání na dokonalou chuť!

(fotografie: Freepik)

Co budeme potřebovat?

  • 500 g hovězího masa na dušení

  • 3 střední cibule

  • 3 lžíce oleje

  • 1/4 l černého piva

  • 1/4 l vody

  • sůl, mletý pepř

  • 2 bobkové listy

  • hrst čerstvého nebo 1 lžička sušeného tymiánu

  • 800 g mrkve

Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.

V kastrolu se silným dnem rozehřejeme olej. Maso opečeme po všech stranách na vyšším plameni spolu s cibulí, aby získalo pěknou barvu.

Přilijeme černé pivo a vodu, ochutíme solí, pepřem a přidáme bobkový list s tymiánem. Přikryjeme pokličkou a dusíme na mírném ohni asi 1 hodinu, dokud maso nezměkne.

Mezitím očistíme mrkev, nakrájíme ji na kolečka a po hodině dušení přidáme do kastrolu k masu. Vše společně vaříme ještě dalších 30 minut, aby mrkev získala jemnost.

Před podáváním vyjmeme z kastrolu bobkový list a případné větvičky tymiánu.

Tento pokrm skvěle ladí s vařenými brambory nebo dušenou rýží, které krásně vstřebají aromatickou omáčku. Pokud chcete něco tradičnějšího, můžete vyzkoušet houskový knedlík, který se k tomuto typu jídla dokonale hodí.

 

Tipy na vylepšení:

Experimentujte s pivem – Pokud nemáte černé pivo, zkuste silnější polotmavé nebo zvolte svou oblíbenou značku pro ještě intenzivnější chuť. 

Více zeleniny – Přidejte kořenovou petržel nebo pastinák pro zajímavou variaci. 

Bylinková obměna – Pokud nemáte tymián, zkuste rozmarýn nebo majoránku. Každá bylinka dochutí pokrm trošku jinak. 

Pikantnější varianta – Milovníci ostřejších chutí mohou přidat trochu chilli nebo špetku mletého zázvoru.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.