Máte chuť na něco pořádného, co dodá energii, zasytí, zahřeje a zároveň zachutná? Tento recept na hovězí maso s mrkví a černým pivem vám ukáže, že tradiční pokrmy nemusí být nudné. Šťavnaté maso, jemná sladkost mrkve a lehce hořké tóny piva se dokonale propojí a vytvoří jídlo, které si vychutnáte u rodinného oběda i při zvláštní příležitosti. Navíc se vše krásně podusí v jednom hrnci, takže vás nečeká žádné složité vaření, jen trpělivé čekání na dokonalou chuť!
(fotografie: Freepik)
Co budeme potřebovat?
-
500 g hovězího masa na dušení
-
3 střední cibule
-
3 lžíce oleje
-
1/4 l černého piva
-
1/4 l vody
-
sůl, mletý pepř
-
2 bobkové listy
-
hrst čerstvého nebo 1 lžička sušeného tymiánu
-
800 g mrkve
Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.
V kastrolu se silným dnem rozehřejeme olej. Maso opečeme po všech stranách na vyšším plameni spolu s cibulí, aby získalo pěknou barvu.
Přilijeme černé pivo a vodu, ochutíme solí, pepřem a přidáme bobkový list s tymiánem. Přikryjeme pokličkou a dusíme na mírném ohni asi 1 hodinu, dokud maso nezměkne.
Mezitím očistíme mrkev, nakrájíme ji na kolečka a po hodině dušení přidáme do kastrolu k masu. Vše společně vaříme ještě dalších 30 minut, aby mrkev získala jemnost.
Před podáváním vyjmeme z kastrolu bobkový list a případné větvičky tymiánu.
Tento pokrm skvěle ladí s vařenými brambory nebo dušenou rýží, které krásně vstřebají aromatickou omáčku. Pokud chcete něco tradičnějšího, můžete vyzkoušet houskový knedlík, který se k tomuto typu jídla dokonale hodí.
Tipy na vylepšení:
Experimentujte s pivem – Pokud nemáte černé pivo, zkuste silnější polotmavé nebo zvolte svou oblíbenou značku pro ještě intenzivnější chuť.
Více zeleniny – Přidejte kořenovou petržel nebo pastinák pro zajímavou variaci.
Bylinková obměna – Pokud nemáte tymián, zkuste rozmarýn nebo majoránku. Každá bylinka dochutí pokrm trošku jinak.
Pikantnější varianta – Milovníci ostřejších chutí mohou přidat trochu chilli nebo špetku mletého zázvoru.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.