Jednoduché a přesto nebesky lahodné jídlo, které připomíná kouzlo tradiční kuchyně našich (pra)babiček. Stačí obyčejné brambory, tvaroh a hrst čerstvých bylinek, aby vznikla opravdová pochoutka.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme :
- 8 brambor
- svazek kerblíku
- svazek petrželky
- svazek pažitky
- 100 g šunky
- 100 g kysané smetany
- 500 g tvarohu
- sůl
- pepř
Než se pustíme do přípravy, rozehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia.
Brambory důkladně omyjeme a vaříme ve slupce asi 12 minut. Poté je slijeme, každou zvlášť zabalíme do alobalu a vložíme do trouby, kde se pečou přibližně hodinu.
Mezitím si připravíme bylinkovou směs – kerblík, petrželku a pažitku omyjeme, osušíme a jemně nakrájíme, přičemž pár snítek si ponecháme na závěrečnou ozdobu. Šunku nakrájíme na tenké nudličky. Tvaroh utřeme s kysanou smetanou do hladkého krému, do kterého vmícháme nasekané bylinky a podle chuti přidáme sůl a pepř.
Jakmile jsou brambory upečené, vyjmeme je z alobalu a křížem nakrojíme. Lehce je stlačíme, aby se rozevřely, a do středu každé brambory vložíme tvarohovou směs. Navrch přidáme šunku a ozdobíme odloženými snítkami čerstvých bylinek.
Pokud si tento naprosto jednoduchý recept chcete trošku vylepšit, zde jsou možnosti:
-
Krémovější konzistence – můžete přidat trochu ricotty nebo mascarpone do tvarohové směsi, čímž získáte jemnější a luxusnější chuť
-
Svěží citrusový nádech – zkuste přidat nastrouhanou citronovou kůru nebo pár kapek citronové šťávy pro osvěžující chuť.
-
Intenzivnější chuť – místo klasické šunky můžete vyzkoušet sušenou šunku, jako je prosciutto, nebo dokonce opečenou slaninu.
-
Více křupavosti – posypte brambory hrstí nasekaných vlašských nebo lískových oříšků, které dodají jemný křupavý kontrast.
-
Bylinkové máslo – před pečením potřete brambory trochou rozpuštěného másla smíchaného s česnekem a bylinkami pro bohatší chuť.
-
Sýrové vylepšení – přidejte do směsi trochu strouhaného parmezánu nebo pecorina pro výraznější chuť.
-
Pikantní varianta – pokud máte rádi ostřejší jídla, můžete přidat špetku chilli vloček nebo jemně nakrájenou feferonku.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.