Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Jak vykouzlit lahodný pokrm z obyčejných brambor? S tvarohem a bylinkami!

Jak vykouzlit lahodný pokrm z obyčejných brambor? S tvarohem a bylinkami!

20.5.2025 - AndreaP.

Jednoduché a přesto nebesky lahodné jídlo, které připomíná kouzlo tradiční kuchyně našich (pra)babiček. Stačí obyčejné brambory, tvaroh a hrst čerstvých bylinek, aby vznikla opravdová pochoutka.

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme :

  • 8 brambor
  • svazek kerblíku
  • svazek petrželky
  • svazek pažitky
  • 100 g šunky
  • 100 g kysané smetany
  • 500 g tvarohu
  • sůl
  • pepř

 

Než se pustíme do přípravy, rozehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia.

Brambory důkladně omyjeme a vaříme ve slupce asi 12 minut. Poté je slijeme, každou zvlášť zabalíme do alobalu a vložíme do trouby, kde se pečou přibližně hodinu.

Mezitím si připravíme bylinkovou směs – kerblík, petrželku a pažitku omyjeme, osušíme a jemně nakrájíme, přičemž pár snítek si ponecháme na závěrečnou ozdobu. Šunku nakrájíme na tenké nudličky. Tvaroh utřeme s kysanou smetanou do hladkého krému, do kterého vmícháme nasekané bylinky a podle chuti přidáme sůl a pepř.

Jakmile jsou brambory upečené, vyjmeme je z alobalu a křížem nakrojíme. Lehce je stlačíme, aby se rozevřely, a do středu každé brambory vložíme tvarohovou směs. Navrch přidáme šunku a ozdobíme odloženými snítkami čerstvých bylinek.

Pokud si tento naprosto jednoduchý recept chcete trošku vylepšit, zde jsou možnosti:

  • Krémovější konzistence – můžete přidat trochu ricotty nebo mascarpone do tvarohové směsi, čímž získáte jemnější a luxusnější chuť

  • Svěží citrusový nádech – zkuste přidat nastrouhanou citronovou kůru nebo pár kapek citronové šťávy pro osvěžující chuť.

  • Intenzivnější chuť – místo klasické šunky můžete vyzkoušet sušenou šunku, jako je prosciutto, nebo dokonce opečenou slaninu.

  • Více křupavosti – posypte brambory hrstí nasekaných vlašských nebo lískových oříšků, které dodají jemný křupavý kontrast.

  • Bylinkové máslo – před pečením potřete brambory trochou rozpuštěného másla smíchaného s česnekem a bylinkami pro bohatší chuť.

  • Sýrové vylepšení – přidejte do směsi trochu strouhaného parmezánu nebo pecorina pro výraznější chuť.

  • Pikantní varianta – pokud máte rádi ostřejší jídla, můžete přidat špetku chilli vloček nebo jemně nakrájenou feferonku.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.