Rebarbora pochází z Číny a Mongolska, ale v Evropě se stala oblíbenou až v 18. století. Tato rostlina, známá také jako reveň kadeřavá (Rheum rhabarbarum), je sezónní zelenina, která se však často používá jako ovoce.
Obsahuje velké množství minerálů, jako je železo, jód, hořčík, draslík, fosfor a další. Najdeme v ní také vitamíny skupiny B, menší množství vitamínu C, kyselinu citronovou a jablečnou. Kromě toho je bohatá na vlákninu, která podporuje trávení a pomáhá při detoxikaci organismu.
Rebarbora je ovšem zelenina dvou tváří. V malém množství pomáhá při průjmech, ale ve větším má projímavé účinky. Obsahuje kyselinu šťavelovou, která ve větším množství tělu škodí, proto se konzumují pouze řapíky listů, které obsahují méně kyseliny než samotné listy. Lidé trpící potížemi s ledvinami, žaludkem či močovým měchýřem by se jí měli vyhnout, stejně jako kojící a nastávající maminky.
(fotografie: Freepik)
Sklizeň a správná příprava
Rebarboru je nejlepší sklízet od poloviny května do druhé poloviny června, kdy má nejnižší obsah kyseliny šťavelové. Po tomto období její koncentrace stoupá a rostlina se stává nevhodnou ke konzumaci. Tradičně se doporučuje sklízet rebarboru do svátku sv. Jana (24. června), kdy nastává letní slunovrat.
Při přípravě rebarbory je důležité ji tepelně upravit, protože syrová obsahuje vyšší množství kyseliny šťavelové. Vařením nebo blanšírováním se její obsah sníží, přičemž vroucí vodu, ve které byla rebarbora blanšírována, je vhodné vylít.
Lahodné pokrmy z rebarbory
Díky své nakyslé chuti se skvěle hodí do buchet nebo koláčů, které lze dochutit tvarohem. Používá se také jako náplň do sladkých knedlíků, součást ovocných polévek nebo do zavařenin a kompotů.
Při přípravě rebarbory byste neměli používat hliníkové nádobí, protože kyselina šťavelová reaguje s hliníkem a uvolňuje ho do zeleniny.
Recept na hrnkový koláč s rebarborou
Potřebujeme:
-
2 hrnky polohrubé mouky
-
1 hrnek cukru moučka
-
1/2 hrnku oleje
-
2 dcl vlažného mléka
-
2 vejce
-
1 prášek do pečiva
-
1 vanilkový cukr
-
ovoce (rebarbora, hrušky, jablka - dle chuti)
Žmolenka:
-
75 g hrubé mouky
-
35 g másla
-
35 g cukru moučka
V míse nejprve promícháme všechny suché ingredience na těsto.
Přidáme vlažné mléko (ne studené), ve kterém jsme předtím rozmíchali vejce.
Nakonec přimícháme olej. Mícháme pouze vařečkou, nepoužíváme mixér.
Propracované těsto vylijeme na vymazaný plech a poklademe kousky ovoce.
Ovoce jemně obalíme v mouce, aby nekleslo ke dnu těsta.
Posypeme žmolenkou, kterou připravíme smícháním hrubé mouky, másla a cukru.
Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 25 minut.
Vychladlé nakrájíme a podáváme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.