Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Květnové ochlazení: Jak se zahřát chutnou jarní bramborovo-porkovou polévkou

Květnové ochlazení: Jak se zahřát chutnou jarní bramborovo-porkovou polévkou

16.5.2025 - AndreaP.

Jaro se už naplno rozběhlo, ale některé dny mohou být stále chladné a nevlídné. A přesně takový nás dle předpovědi čeká i celý tento víkend. V takových chvílích není nic lepšího než horká polévka, která zahřeje nejen tělo, ale i duši. Polévky jsou skvělým způsobem, jak využít sezónní suroviny a dodat tělu potřebné živiny. A tak si polečně jednu dnes uvaříme.

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 4 střední brambory

  • 1 velký pórek

  • 1 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 1 lžíce másla nebo olivového oleje

  • 750 ml zeleninového vývaru

  • 200 ml smetany na vaření

  • sůl

  • pepř

  • muškátový oříšek podle chuti

  • čerstvé bylinky na ozdobu (pažitka, petrželka)

 

Pórek nakrájejte na tenká kolečka, cibuli na jemné kostičky a česnek nasekejte.

V hrnci rozehřejte máslo nebo olej, přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Poté přidejte česnek a pórek a restujte pár minut.

Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a přidejte do hrnce. Zalijte vývarem, osolte a opepřete.

Vařte na mírném ohni asi 20 minut, dokud nejsou brambory měkké.

Rozmixujte polévku do hladké konzistence a vmíchejte smetanu. Podle chuti přidejte muškátový oříšek.

Servírujte s čerstvými bylinkami a případně s křupavými krutony nebo opečeným chlebem.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.