Babinet.cz  /  Recepty  /  Rady a postřehy  /  Proč zařadit pampelišku do jídelníčku? Vše, co potřebujete vědět

Proč zařadit pampelišku do jídelníčku? Vše, co potřebujete vědět

5.5.2025 - AndreaP.

Květen je měsíc plný svěžesti, slunečních paprsků a rozkvétajících luk. A právě teď se v přírodě hojně vyskytuje pampeliška lékařská, rostlina, kterou mnozí vnímají jako obyčejný plevel, zatímco jiní v ní vidí neocenitelný léčivý dar. Její jasně žluté květy zdobí krajinu, ale nejsou jen krásné – pampeliška má řadu pozitivních účinků na zdraví i zajímavé využití v kuchyni.

(fotografie: Freepik)

Pampeliška jako léčivá rostlina

Pampeliška, známá také jako smetánka lékařská, je ceněná především pro své detoxikační schopnosti. Podporuje činnost jater a ledvin, pomáhá při zánětech močových cest a přispívá k rozpouštění ledvinových kamenů. Její hořké látky stimulují trávení, takže se doporučuje při překyselení žaludku, nechutenství či střevních potížích.

Využití jednotlivých částí rostliny:

  • Kořen – sbíráme před rozkvětem rostliny (březen–duben), využíváme jej na čaj, extrakty nebo pražením vytváříme „pampeliškovou mouku“.

  • Listy – sbíráme od května do září, přidávají se čerstvé do salátů nebo se suší na čaj.

  • Nať s kořenem – sbíráme v předjaří (březen–duben), využíváme ji do odvarů nebo tinktur.

Abychom si uchovali co nejvíce účinných látek, je nejlepší sbírat pampelišky na čistých loukách, daleko od silnic a průmyslových oblastí.

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak pampelišku zařadit do jídelníčku, je čerstvý salát. Je lehký, osvěžující a plný živin.

Co budeme potřebovat:

  • 2–3 hrsti mladých pampeliškových lístků (množství odpovídá přibližně dvěma hlávkovým salátům)

  • 1 stroužek česneku

  • 1 středně velká cibule

  • 4 lžíce kvalitního oleje (např. olivového)

  • 2 lžíce vinného octa (podle chuti)

  • sůl, pepř

  • 2 krajíčky veky a trochu oleje k jejich opečení

Lístky opereme, osušíme v utěrce a natrháme na menší kousky.

Mísu vytřeme oloupaným stroužkem česneku, aby získala jemné aroma.

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a promícháme ji s pampeliškovými lístky.

Olej rozšleháme se solí a pepřem, poté přidáme vinný ocet a důkladně promícháme.

Salát těsně před podáváním smícháme se zálivkou, rozdělíme na talíře.

Veku nakrájíme na malé kostky a osmažíme dozlatova na troše oleje. Hotové krutony přidáme do salátu.

Tipy a varianty:

  • Jemnější chuť – Pokud je cibule příliš výrazná, můžeme ji krátce povařit v octové vodě.

  • Alternativy – Pampeliškové lístky lze nahradit hlávkovým salátem, rukolou nebo špenátem.

  • Dochucení – Výborně se hodí i pár kapek citronové šťávy nebo jemně nastrouhaný parmazán.

Pampeliška nejen v kuchyni

Pokud vám pampeliška zachutná, můžete experimentovat dál. Z mladých květů lze připravit pampeliškový med, z kořene čaj podporující trávení, a pokud se pustíte do delšího zpracování, můžete si dokonce vytvořit domácí tinkturu či sirup na podporu imunity.

Pampeliška je důkazem, že i to, co se na první pohled zdá obyčejné, může skrývat obrovský potenciál. Tak co myslte, dáte jí letos v kuchyni šanci?

 

Další články na téma pampelišek:

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.